Experti fiscali si oameni de afaceri despre proiectele pentru modificarea Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala

 

Postate în urma cu doar câteva sapatamâni pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), proiectele pentru modificarea Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, care ar fi trebuit sa intre în vigoare din 2015, au fost înlocuite, vineri, cu unele proiecte revizuite ce propun o serie de cresteri importante de taxe si impozite.

codul fiscalDoar ca sâmbata Guvernul a retras initiativele de pe site-ul MFP, la cererea premierului Victor Ponta, care a spus ca doreste ca acestea sa fie analizate de Executiv, înainte de a fi initiata „o dezbatere publica deschisa si transparenta”.

În jurul acestor miscari s-au conturat opinii variate, expertii fiscali si oamenii de afaceri reactionând în mod diferit fata de nehotarârea guvernantilor.

Consultantul Dan Schwartz a reiterat ca autoritatile ar fi trebuit sa rescrie Codul Fiscal, nu sa-l regândeasca.

Domnia sa ne-a declarat: „Guvernul nu s-a tinut de cuvânt. A spus ceva si a facut altceva. Codul Fiscal ar fi trebuit rescris, nu regândit. Retragerea initiativei de la dezbatere a venit ca urmare a introducerii unor cresteri semnificative de taxe, mai ales în zona locala, propuse fara a fi anuntate sau discutate în prealabil, dar si ca urmare a reactiei foarte dure venita atât din partea presei, cât si din partea oamenilor de afaceri”.

Dan Schwartz ne-a precizat ca proiectul care a stat în dezbatere o singura noapte transfera o parte semnificativa din puterea fiscala catre autoritatile locale, aratându-se sceptic cu privire la corectitudinea cu care banii colectati vor fi utilizati de alesii locali. „Toate taxele la care se facea referire în proiect revin autoritatilor locale. De aceea, nu cred sa existe vreo legatura între majorarea acestor impozite si reducerea CAS”, ne-a mai spus domnia sa, adaugând ca, în cazul în care propunerile vor fi mentinute si aprobate, impactul asupra contribuabililor va fi deosebit de mare: „Noi nu vom agrea aceste propuneri, întrucât nu exista motivare economica pentru sustinerea lor. În orice caz, acum suntem în asteptare.

Dupa ce proiectul a fost retras de pe site, au fost amânate si întâlnirile de lucru, pentru ca nu mai exista un material pe marginea caruia sa facem dezbateri”.

* Pârvan: „Premierul a retras proiectele de gura presei”

Oamenii de afaceri considera ca premierul Ponta a retras proiectele de pe site-ul MFP „de gura presei”, care ar fi mediatizat în mod excesiv propunerile de majorare a respectivelor taxe.

„Vom insista ca proiectul sa fie repus în dezbatere. Trebuie sa întelegem ca este mai bine ca initiativa sa fie facuta publica. Ori vom discuta sase luni pe marginea acestui proiect, ori va fi aprobat direct, dupa alegeri”, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Ultima varianta a proiectului în discutie prevedea impozitarea suplimentara cu pâna la 2% a imobilelor aflate în proprietatea persoanelor fizice si care sunt folosite în scop nerezidential. De asemenea, impozitele pentru unele autoturisme ar fi urmat sa creasca. Majorari de impozit erau prevazute si pentru masinile de marfa, motociclete, barci cu motor, scutere de apa, iar din 2015 autoritatile locale ar fi fost îndreptatite sa majoreze impozitele si taxele cu pâna la 50%, fata de 20% în prezent.

Consultantul Luminita Ristea ne-a precizat ca înca de la începutul acestui an, reprezentantii MFP au anuntat ca intentioneaza sa modifice modul de impozitare a cladirilor care au o alta functiune decât cea rezidentiala.

Domnia sa ne-a explicat: „Sunt multe firme cu sediul la domiciliul actionarului, impozitul pe imobilul respectiv fiind cel aferent unei locuinte, întrucât acest aspect nu este reglementat, în prezent.

Citeste mai departe pe bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie