Polita de asigurare pentru casa. Cum se alege?

 

Asigurarea pentru locuinta, obligatorie plus facultativa, astfel încât sa acopere toate riscurile, difera foarte mult ca pret, de la companie la companie. De ce am alege un contract scump, daca piata ne ofera si variante ieftine?

asigurariAvem o casa si vrem sa o asiguram. Pentru ca oricum trebuie (ne obliga legea), cumparam o polita de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD. Aceasta acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. Si este contractata cu Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Dar, pe lume mai exista si alte riscuri. De exemplu: furtuna, incendiu, traznet, explozie, caderea aparatelor de zbor pe locuinta, caderea accidentala a unor corpuri, lovirea accidentala de catre vehicule rutiere, boom sonic, fenomene atmosferice, greutatea stratului de zapada, de gheata sau avalansa, avarii accidentale ale instalatiilor de apa, furt, vandalism, riscuri socio-politice (greve, revolte, rascoale, tulburari civile).

Pentru astfel de situatii exista politele facultative. Cum o alegem pe cea mai potrivita? Din datele culese de pe un site de brokeraj în asigurari, observam ca la acelasi tip de polita, pentru acelasi tip de bun, preturile difera foarte mult (uneori chiar dublu) de la companie la companie.

Adica, apare acelasi fenomen ca la contractele de raspundere civila auto (RCA), tema analizata de Capital în urma cu putina vreme.

Diferenta este ca, la RCA, tariful nu e fix, stabilit prin lege. Fiecare companie aplica pretul pe care si-l calculeaza conform normelor interne. La locuinte, pretul asigurarii obligatorii este acelasi (pentru un anumit tip de locuinta), dar pretul asigurarii facultative variaza.

Batalia preturilor

Asemanarea consta în faptul ca firmele de asigurari par sa se grupeze de fiecare data la aceeasi categorie, în functie de pret. Atât la politele RCA, cât si la cele pentru locuinta (obligatorie + facultativa), un grup de companii aplica preturi catre limita de jos, si alt grup de companii – catre limita de sus. Iar grupurile sunt aceleasi – cine are pret mic la RCA, are pret mic si la locuinta, iar cine are pret mare la RCA, are pret mare si la locuinta.

Astfel, Euroins, Astra si Carpatica intra în segmentul companiilor „ieftine“ la ambele tipuri de asigurari, în timp ce Asirom si Groupama sunt „scumpe“.

Si atunci ce motiv ar avea un proprietar sa aleaga o polita pentru locuinta scumpa, când poate achizitiona, cu bani mai putini, un produs similar care acopera aproximativ aceleasi riscuri? „Despre pret mic sau pret mare pentru o asigurare de locuinta este nepotrivit, poate, de discutat în momentul încheierii unei astfel de polite de asigurare. Pretul corect al unei asigurari de locuinta este certificat de momentul daunei“, ne-au declarat reprezentantii Asirom, companie aflata în categoria celor care practica preturi mari.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie