Noua legislatie din Ungaria privind conversia in moneda nationala a creditelor in valuta va costa bancile austriece sute de milioane de euro

 

Noua legislatie din Ungaria care cere bancilor sa-i despagubeasca pe clienti pentru modificarile unilaterale la contractele de credit va costa bancile austriece sute de milioane de euro anul acesta, adaugându-se dificultatilor cu care se confrunta acestea în Europa Centrala si de Est (CEE), transmite Reuters.

Pierderi financiarePotrivit unor estimari preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600 – 900 de miliarde de forinti (2-3 miliarde de euro).

Raiffeisen Bank International a evaluat valoarea costurilor rezultate din noua legislatie la 120-160 milioane de euro.

‘RBI estimeaza ca acest proiect ar putea avea ca rezultat costuri exceptionale, inclusiv penalizari, între 120 si 160 milioane de euro, ce vor fi consemnate în registre în trimestrele doi si trei’, a anuntat grupul bancar austriac.

Rivala Erste Group estimeaza ca va înregistra costuri de pâna la 300 milioane de euro în urma aplicarii noilor reglementari, dupa ce, saptamâna trecuta, avertiza ca va înregistra pierderi record în 2014, de pâna la 1,6 miliarde de euro.

Bank Austria, divizia din Europa Centrala si de Est a UniCredit, calculeaza înca impactul noii legislatii, dar se asteapta sa fie profitabila în Ungaria anul acesta.

Directorul general Willibald Cernko a afirmat: ‘Vom avea rezultate pozitive în Ungaria, indiferent ce ne asteapta. Cu siguranta nu va trebui sa injectam capital în subsidiara din Ungaria’.

Saptamâna trecuta, cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP, a anuntat ca noua legislatie va reduce câstigurile înainte de taxe din trimestrul doi cu aproximativ 25 miliarde de forinti.

Joi, actiunile Erste Group au scazut la bursa cu 5%, titlurile UniCredit cu 4,2% si actiunile RBI cu 2,5%.

Si agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat marti ca noua legislatie va necesita injectii semnificative de capital din partea bancilor-mama în subsidiarele lor din Ungaria.

‘Vom revizui ratingurile bancilor ungare dupa ce vom analiza impactul noii legi asupra profilului de credit al bancilor individuale si vom stabili disponibilitatea bancilor mama de a contracara pierderile cu injectii de capital’, subliniaza Fitch Ratings.

Agentia de evaluare financiara adauga ca masurile neortodoxe care penalizeaza bancile au devenit un lucru obisnuit în Ungaria, în perioada de dupa criza, printre aceste masuri numarându-se posibilitatea de rambursare anticipata a unor credite ipotecare în valuta la un curs de schimb preferential, o taxa pe tranzactiile financiare în 2013 si o taxa speciala pe banci începând din 2010.

Principalele banci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum si diviziile ungare ale bancilor austriece Raiffeisen si Erste, ale bancii belgiene KBC, ale bancilor italiene Unicredit si Intesa Sanpaolo, precum si subsidiara bancii germane Bayerische Landesbank. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie