Noul Cod Civil. Rezilierea si rezolutiunea contractelor

 

Rezolutiunea este acea sanctiune ce consta in desfiintarea retroactiva a unui contract sinalagamtic sau bilateral, adica acel contract care genereaza drepturi si obligatii reciproce si interdependente pentru ambele parti, intervenind in cazul in care acestea Noile codurinu isi executa obligatiile ce le incumba. Rezolutiunea contractului este o sanctiune civila, garantie a respectarii contractului, contribuind la executarea cu buna-credinta a obligatilor contractuale. Aceasta actiune poate fi exercitata numai de partea care si-a executat angajamentul impotriva partii care nu si-a executat obligatia.
Conform Noului Cod Civil, contractul desfiintat prin rezolutiune se considera ca nu a fost niciodata incheiat iar daca prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este tinuta sa restituie celelialte parti prestatiile primite.

Rezolutiunea intervine in cazul contractelor cu executare uno ictu sau dintr-o data, adica executarea obligatiilor dintr-o data. In acest caz poate exista un contract de vazare cumparare prin care un vanzator transmite proprietatea mai multor obiecte (de exemplu o masa cu scaune), iar executarea lui sa fie uno ictu, desi sunt mai multe obligatii de executat, pentru ca sunt mai multe obiecte.
Pentru a intelege mai bine institutia rezolutiunii trebuie sa pornim de la delimitarea acesteia de nulitatea actului juridic civil. Astfel, daca la incheierea unui contract cumparatorul se afla in eroare cu privire la calitatile substantiale ale unui bun, atunci se va putea cere anularea contractului. Daca insa contractul a fost incheiat cu respectarea conditiilor de validitate, dar cumparatorul nu si-a executat obligatia de a plati pretul atunci se va putea cere rezolutiunea contractului.
Desfiintarea retroractiva a contractului in cazul rezolutiunii se poate face fie pe cale judiciara, la cererea partii care si-a executat obligatia (rezolutiune judicara) fie pe cale conventionala,cand partile doresc de comun acord desfiintarea contractului.

Rezilierea este acea sanctiune ce consta in incetarea efectelor contractului pentru viitor, in cazul neexecutarii culpabile a unui contract bilateral cu executare succesiva, adica executare in timp si poate fi aceeasi obligatie (exemplu de plata a unei chirii), dar divizata in mai multe obligatii (pentru ca se plateste lunar, conform conventiei partilor). Dar chiria ar putea fi platita si uno ictu, daca partile convin astfel, anticipat (de exemplu se inchiriaza un bun pentru un an, iar chiriasul plateste anticipat chiria pe tot anul). Rezilierea produce efecte numai pentru viitor, prestatiile executate in trecut fiind de regula ireversibile, ramanand definitiv executate. Andreea Popa, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie