Curtea Constitutionala a hotarat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie cu privire la reprezentarea Romaniei la CE

 

Curtea Constitutionala a hotarât, ieri, cu unanimitate, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala între Guvern si Presedintie, cu privire la reprezentarea României la Consiliul European din iunie, potrivit Mediafax. Judecatorii Curtii Constitutionale au analizat sesizarea formulata de Victor Ponta, în care premierul solicita sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala între Guvern si presedinte, generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care îsi „aroga atributii si competente” care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului.

curtea constitutionalaPremierul Victor Ponta a sosit, ieri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere în cazul sesizarii, declarând ca a solicitat Curtii Constitutionale sa stabileasca, pentru viitorul presedinte si viitorul prim-ministru, un cadru foarte clar de actiune privind participarea la CE, pentru evitarea altor conflicte, si sa impuna respectarea unei decizii deja emise de CC în acest sens. Ponta a precizat, la plecarea de la CC, ca exista o decizie de anul trecut a Curtii Constitutionale, cu numarul 449, privind relatia de cooperare în domeniul afacerilor europene, care stabileste ca puterea de apreciere a presedintelui nu este una nelimitata sau arbitrara, ci ca trebuie sa tina cont de anumite criterii obiective, precum autoritatea cea mai bine pozitionata în raport de subiectul abordat, iar pozitia sa fie legitimata de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului.

„Eu, înainte de a propune comisarul european, voi merge în Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu îmi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza”, a declarat Ponta.

Seful Executivului transmitea, în 24 iunie, Curtii Constitutionale scrisoarea în care îl reclama pe presedintele Traian Basescu pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte România la reuniunea Consiliului European din iunie. Victor Ponta solicita Curtii sa constate ca presedintele trebuia sa delege prim-ministrului atributiile de reprezentare a tarii la reuniunea Consiliului European din iunie, cu argumentul ca problemele de pe agenda tineau în totalitate de atributiile Guvernului, si arata ca în Constitutie nu exista prevederi care sa confere „dreptul exclusiv” al presedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.

Totodata, premierul Victor Ponta declara atunci ca asteapta de la CC o decizie „de principiu”, care sa reglementeze pentru viitor problema reprezentarii tarii la Consiliul European. Ponta s-a referit, atunci, si la „povestea cu sentimentalismul”, invocata de presedinte în legatura cu Republica Moldova, ca motiv al prezentei sale la reuniunea CE, aratând ca, de fapt, seful statului nu a facut nimic concret timp de zece ani pentru Moldova.

Presedintele Traian Basescu declara, în 23 iunie, ca va participa la Consiliul European din 26-27 iunie, având în vedere obligatiile constitutionale, hotarârea CCR, dar si tematica reuniunii, careia, datorita experientei în probleme europene, îi va „face fata mult mai bine.” Raluca Pancu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie