Presedintele Traian Basescu depre reducerea CAS si despre modificarea Legii Educatiei

 

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre reducerea CAS cu 5%, despre modificarea Legii educatiei prin ordonanta de urgenta, dar si despre acordul de asociere semnat de Republica Moldova, Ucraina si Georgia cu Uniunea Europeana.

traian basescu5Principalele declaratii ale presedintelui:

Vad ca toata lumea este ocupata cu problema Mircea Basescu-Bercea Mondial,Dan Voiculescu. As vrea sa venim astazi la câteva probleme reale. Sunt trei teme: promulgarea legii de aprobare a acordului de asociere a Republici Moldova cu UE, Legea educatiei si legea reducerii CAS. Am trimis la Monitorul Oficial decretul de promulgare al Acordului de Asociere la UE a Republicii Moldova, a Ucrainei si a Georgiei. Se dovedeste ca traseul unei natiuni nu poate fi oprit. Vedem o armata ucraineana, care, cu arma în mâna, apara dorinta popoului. Poporul ucrainean doreste sa iasa din chingile rusesti.

Îmi dorec mult ca armata ucraineana sa lichideze în cel mai scurt timp existenta separatistilor din Lugansk. Republica Moldova este o mare satisfactie pentru noi. Republica Moldova a semnat acordul de asociere la UE, care va intra în vigoare la 1 octombrie. România, prin Parlament, a rataficat, iar eu astazi am promulgat legea. Noi am facut tot ce s-a putut. Miza Rusiei pentru fostele tari ale URSS este legata de controlul politic. Consider ca si Federatia Rusa are de câstigat ca urmare a acordurilor semnate de Ucraina, Georgia si Republica Moldova.

Acordul cu UE înseamna calitate, competitivitate, servicii la standarde europene. N-as vrea sa exageram si sa spunem ca acordul de asociere înseamna o imediata perspectiva de aderare a Moldovei. România a semnat acordul de asociere în 1993 si a intrat în UE în 2014. Este un pas important, dar nu este o garantie de intrare în UE:

Despre modificarea Legii Educatiei

Am transmis o scrisoare Avocatului Poporului, în care îl rog sa analizeze posibilitatea de a ataca la CCR OUG data de Guvern la Legea Educatiei. Vreau sa cred ca Avocatul Poporului va face acest pas, desi este evident ca nu o face cu bucurie. Aceasta întâmpinare trebuie facuta pentru a preîntâmpina anumite procese: de exemplu, contestarea unor doctorate la fara frecventa. Eu stiu ca Victor Viorel nu are respect pentru doctorate, dar nu as vrea sa ridice exemplul sau la scara nationala.

Despre reducerea CAS

A treia problema: reducerea CAS cu 5%. În conditiile în care sunt un adept al reducerii fiscalitatii, am mari semne de întrebare. Realitatea este legata de fondul de pensii. Avem un deficit de 12, 5 mld., reducerea cu 5% a CAS pentru societati adauga la acest deficit înca 5, la 5, 5 mld. Asta însemana un deficit la fondul de pensii de 18 mld de RON. Salariatii nu au nicun avantaj din reducerea CAS. Îmi este greu sa-mi imaginez modul în care va fi compensata cresterea fondului deficitului de pensii.

Premierul spune ca din îmbunatatirea de colectari a ANAF. Bugetul din 2013 a suferit trei corectii în minus ca urmare a necolectarii conform planificarii pe care a avut-o Guvernul. În primele sase luni, avem un deficit de 2,4 mld. de RON, deci rectificarea va fi din nou negativa. Nu vad de unde se poate îmbunatati colectarea peste noapte. Sursa propusa de Guvern, fiind lipsita de credibilitate, eu cred ca Guvernul va trebuie sa aplice alte masuri care se vor duce din nou la populatie, ca si cele 35 de taxe introduse anul acesta.

Citeste mai departe pe  adevarul.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie