Cine sunt vinovatii si ce masuri ia statul pentru reducerea sumelor pierdute in instante?

 

Sume uriase sunt platite anual de la bugetul de stat pentru despagubiri, în urma unor hotarâri ale CEDO sau ale instantelor locale. Functionarii direct vinovati sunt rareori sanctionati, statul facând eforturi minime pentru a-i trage la raspundere si a-si recupera prejudiciul.

Bani teancLa mijlocul lunii trecute, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) a platit o despagubire-record: un milion de euro. Ca urmare a unei decizii definitive a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, tânara Elena Ghegeliu, care si-a pierdut bratul într-un accident rutier, a încasat suma respectiva dupa mai bine de sapte ani de procese cu statul.

Accidentul în urma caruia femeia si-a pierdut mâna dreapta s-a produs în 2006, din cauza unor elemente de siguranta a traficului rutier montate gresit.

Mai exact, soferul masinii în care se afla tânara a fost nevoit sa traga spre dreapta de volan, pentru a evita o alta masina care intrase pe sensul lui de mers. Masina a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, iar un fragment din acesta a strapuns portiera dreapta a masinii si a perforat mâna tinerei. A fost dusa la spital, unde i s-a amputat bratul drept.

Daca acel parapet ar fi fost instalat corect, tânara nu si-ar fi pierdut bratul. Vinovat a fost gasit administratorul drumului, si anume CNADNR, institutie finantata din bani publici. Au ramas însa mai multe semne de întrebare legate de acest caz. Cine anume se face direct vinovat de instalarea gresita a parapetului? A fost greseala unui muncitor neglijent? Sau a unei firme care administra bucata respectiva de drum? A fost sanctionat vreun functionar sau director din CNADNR?

Oficialii institutiei nu au spus atunci un cuvânt despre aceste lucruri. Doar au anuntat ca institutia a platit pe loc suma de un milion de euro si ca are disponibile fonduri substantiale destinate unor astfel de procese. Asadar, în loc sa se asigure ca astfel de incidente nu vor mai avea loc, sa aplice sanctiuni si chiar sa încerce sa recupereze o parte din suma, singura preventie aplicata de stat este sa aiba disponibile fonduri destinate platilor celor pagubiti.

CNADNR: Vinovatii sunt „autori necunoscuti“

Întrebati de “România libera”, oficialii CNADNR au transmis ca parapetul, instalat corect initial, a fost desprins în urma unui accident produs înainte de cel în care Elena Ghegeliu si-a pierdut bratul. Vina ar apartine, astfel, unor “autori necunoscuti”, si nu celor în ale caror atributii se regaseste verificarea starii drumurilor si a parapetilor, ca nu cumva acestea sa puna în pericol viata oamenilor.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie