Introducerea procedurii medierii – Un izvor al progresului in societatea romaneasca

 

Legea 192/2006 defineste medierea ca „o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator”. Intrarea in vigoare a noilor coduri penale a adus modificari si in ceea ce priveste medierea, care poate fi de doua feluri in cadrul procesului penal: civila si penala.

mediere malpraxis1Medierea penala este posibila pentru un numar restrans de infractiuni, cele pentru care legea recunoaste posibilitatea impacarii sau prevede necesitatea plangerii prealabile pentru derularea procesului penal. In cazul acestui tip de infractiuni, acordul de mediere impiedica inceperea sau continuarea procesului penal, producand astfel efecte atat in latura penala, cat si cea civila a procesului penal.

Medierea civila in cadrul procesului penal reprezinta o practica restaurativa ce are ca scop asumarea raspunderii de catre faptuitor si repararea prejudiciilor cauzate persoanei vatamate si se desfasoara separat de procedurile judiciare. In acest caz, acordul de mediere nu va influenta desfasurarea laturii penale a procesului si poate fi incheiat pentru orice tip de infractiune.

Medierea penala pune in centru drepturile persoanei vatamate si are rolul de a solutiona conflictele dintre oameni, fara a avea relevanta natura penala a conflictului. Mediatorul nu are puteri procesual penale si nu acorda asistenta juridica partilor, el doar ajuta participantii la mediere sa comunice si sa ajunga la un consens „în conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate”. Prejudiciul este evaluat strict de persoana vatamata, care este singura in masura de a discuta sau a accepta o solutie.

Avantajele medierii sunt numeroase. Din punctul de vedere al victimei, au importanta celeritatea si siguranta recuperarii prejudiciului, in timp ce pentru faptuitor, intelegerea poate duce la eliminarea sau diminuarea raspunderii penale. Prin plata pentru prejudiciile cauzate,care apare ca o pedeapsa, faptuitorul isi asuma fapta sa, medierea indeplinind asadar si un scop represiv si preventiv.

In concluzie, introducerea procedurii medierii este un izvor al progresului in societatea romaneasca, ce poate facilita solutionarea conflictelor indiferent de natura lor si gasirea celor mai eficiente si convenabile solutii pentru partile participante. Crina Catalina Constantin, alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie