Lafarge intentioneaza sa-si vanda activele din Romania pentru a putea fuziona cu grupul elvetian Holcim

 

Producatorul francez de materiale de constructii Lafarge intentioneaza sa vânda activele din România, printre care si doua fabrici de ciment, pentru a putea fuziona cu grupul elvetian Holcim, în cadrul celei mai mari tranzactii din piata mondiala a materialelor de constructii în ultimii douazeci de ani.

lafargePe piata locala francezii de la Lafarge detin doua fabrici de ciment, la Medgidia(judetul Constanta) si la Hoghiz(judetul Brasov), precum si o statie de macinare la Târgu Jiu. Capacitatea instalata a acestora este de 4,5 milioane de tone anual.

Vânzarea activelor Lafarge vine în contextul în care odata cu fuziunea, cele doua grupuri, Lafarge si Holcim, ar fi avut o pozitie dominanta în România, controlând peste jumatate din piata cimentului. Vânzarea activelor Lafarge în România a fost anuntata printr-un comunicat de presa.

Lafarge Ciment, principala companie prin care francezii sunt prezenti pe piata locala, a înregistrat anul trecut afaceri de 155,1 milioane de euro, în scadere cu 19% fata de 2012. De asemenea, profitul net a scazut cu 73%, pâna la 10 milioane de euro. Pe de alta parte, Holcim România a ajuns la un rulaj de 202 milioane de euro în 2013, în scadere cu 5% fata de anul precedent, în timp ce pierderile nete ale companiei s-au ridicat la 1,4 milioane de euro, adica de 6 ori mai mici ca în 2012.

Fiecare dintre cele doua companii detine pe plan local câte doua fabrici de ciment si, pe lânga activitatile din aceasta industrie, ambele grupuri activeaza în România si în industria agregatelor si betoanelor. De altfel, atât Lafarge, cât si Holcim se numara printre cei mai mari producatori de materiale de constructii de pe piata româneasca, fiecare investind peste 700 de milioane de euro în ultimele doua decenii în activitatile locale.
Piata locala a cimentului, evaluata de ZF la 600-700 mil. euro, este împartita aproape în mod egal de trei mari jucatori – francezii de la Lafarge, nemtii de la HeidelbergCement si elvetienii de la Holcim. Andreea Neferu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie