Bancile austriece si-au redus expunerea in Romania cu 1 miliard de euro in sase luni

 

La finele anului 2013, grupurile bancare austriece aveau o expunere totala in Romania de 25,8 miliarde de euro, in scadere fata de luna iunie a aceluiasi an cand indicatorul se situa la peste 26,8 miliarde. In ultimii cinci, bancile austriece au aratat ca duc o politica organizata de diminuare a afacerilor in tara noastra mentinand un ritm anual de reducere a expunerii de aproximativ 2 miliarde de euro.

Euro bancnoteExpunerea bancilor austriece in Romania a scazut cu un miliard de euro in ultimele sase luni ale anului trecut, de la 26,8 miliarde de euro in iunie la doar 25,8 miliarde de euro in decembrie 2013, arata un raport al Bancii Nationale a Austriei. Grupurile bancare austriece reprezinta cea mai importanta perezenta pe piata de profil din Romania cu o cota de piata de 37,1% din totalul activelor, potrivit ultimului raport al Bancii Nationale a Romaniei.

“In ceea ce priveste tarile care detin participatii la capitalul social al bancilor autohtone si al sucursalelor bancilor straine, Austria ocupa la 31 decembrie 2013 prima pozitie investitionala (23,1 la suta). Urmatoarele doua pozitii in capitalul agregat au revenit Greciei (19,5 la suta) si Olandei (10,2 la suta).”, mai arata documentul citat. BCR, cea mai mare banca din Romania este detinuta de grupul austriac Erste, iar alte trei banci de top 10, adica Raiffeisen, Volksbank si Unicredit Tiriac au sediile centrale in aceeasi tara.

Minus doua miliarde de euro pe an

Din 2010 pana in prezent, bancile din Austria au mentinut o cadenta clara in ceea ce priveste diminuarea expunerii pe tara noastra. Expunerea a scazut cu doua miliarde de euro in fiecare an iar acest lucru se poate datora si acordurilor de la Viena, menite sa evite retragerea brusca a unor sume importante. În ciuda declaratiilor optimiste care vin de la Viena, Romania si Europa emergenta in general par o problema pentru sistemul financiaraustriac sau cel putin asa interpreteaza agentiile de rating. În aceste conditii, si avand in vedere si scaderea profitabilitatii, contractarea prezentei austriece in tara noastra va continua, cel mai probabil. “Provocarile vor fi mai mari pentru cele mai mari trei banci austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit, care cuprind 48% din activele consolidate ale sistemului, din cauza expunerii pe tari din CEE in care declinul economic ar putea reveni”, indica un raport al Moody’s . “Deteriorarea mediului economic din tari precum Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovenia poate conduce la continuarea deteriorarii calitatii activelor.”, continua economistii agentiei de rating. În privinta “calitatii activelor” ‚tara noastra sta cel mai prost din Europa. Cea mai mare banca locala, detinuta de austriecii de la Erste, are o pondere a creditelor neperformante care urca spre 30% in timp ce media pe sistem a sarit deja de 20%. Serban Buscu, economica.net

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie