The Guardian: Ikea a fost suprafacturata in anii ’80 pentru produse fabricate in Romania, iar o parte din bani au ajuns in conturile Securitatii lui Ceausescu

 

Securitatea lui Nicolae Ceausescu ar fi primit în anii 1980 plati confidentiale în valoare de zeci de milioane de coroane suedeze de la Ikea, ca parte a unor acorduri ale companiei suedeze cu un producator român de mobilier, scrie The Guardian, care adauga ca Ikea a negat ca ar fi platit bani Securitatii în cunostinta de cauza.

ikeaThe Guardian mentioneaza ca a obtinut documente desecretizate recent de catre Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) care sugereaza ca Ikea ar fi acceptat sa fie suprafacturata pentru produse fabricate în România, iar unele dintre aceste plati ar fi fost depozitate într-un cont controlat de Securitate. Documentele, scrie The Guardian, sugereaza ca Ikea ar fi fost complice în acest aranjament, însa Ikea a negat complicitatea si a anuntat ca a deschis o ancheta interna pe aceasta tema. Ikea a mai spus ca nu era la curent cu implicarea Securitatii în operatiunile sale comerciale.

Cotidianul britanic noteaza ca dezvaluirile vor ridica noi semne de întrebare în legatura cu operatiunile Ikea în timpul razboiului rece, perioada în care ar fi folosit detinuti politici est-germani pentru a-si realiza produsele. The Guardian scrie ca Ikea a facut parte dintr-un mic numar de companii occidentale care au profitat de deschiderea din ce în ce mai mare catre afaceri a mai multor tari din blocul sovietic, în anii 1980. Compania suedeza ar fi fost interesata în mod special de resursele importante de lemn si de forta de munca ieftina oferita de tari precum România, scrie The Guardian, citat de Agerpres.

Potrivit ziarului britanic, în 1981 Ikea ar fi încheiat un acord cu Tehnoforestexport, întreprinderea Ministerului Industriei Lemnului si Materialelor de Constructie din timpul regimului comunist. Potrivit documentelor citate de The Guardian, Securitatea ar fi folosit o companie speciala de comert exterior, denumita Întreprinderea de Comert Exterior Dunarea (ICE Dunarea, firma Securitatii – n.r.), pentru a “deturna” o parte din bani. Operatiunea avea numele de cod “Scandinavica”,

De pilda, o nota din partea ”Ministerului de Interne, Departamentul Securitatii Statului, Unitatea Militara 0544”, datata 27 septembrie 1986 si marcata “Top Secret, copie unica”, explica în limbaj oficial ca “operatiunea de colectare de valuta Scandinavica” a fost începuta “cu scopul de a primi valuta prin suprafacturarea platilor facute într-un contract între ICE Tehnoforestexport si Ikea din Suedia, la valoarea de 97 de milioane de coroane suedeze (13,6 milioane de dolari la acea vreme)”.

Nota Securitatii adauga: “Ikea a transferat în contul nostru provizoriu suma de 163.005,201 coroane suedeze”. Nota era semnata de “maiorul Eftimie Gelu”, care – potrivit unor documente CNSAS declasificate anterior – era de fapt Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti. Întrebat de The Guardian despre trecutul sau legat de Securitate si despre afacerea Ikea, Anghelache a refuzat sa comenteze. Operatiunea Scandinavica a luat sfârsit în 1988, când Ikea a pus capat afacerilor cu Tehnoforestexport.

Ikea a negat ca ar fi dat bani Securitatii în cunostinta de cauza. Managerul de achizitii globale al companiei, Henrik Elm, a declarat pentru The Guardian: “Era normal în acele timpuri si în acea parte a lumii sa se lucreze cu comisioane. Noi am avut un singur partener de afaceri, Tehnoforestexport. Am lucrat la pretul unui produs si la o structura cu doua comisioane. Un comision era pentru Tehnoforestexport, pentru acoperirea (cheltuielilor) cu operatiunile si tehnologia, iar un altul era pentru Ikea, în scopuri comerciale si pentru transferul de cunostinte si tehnologie, precum utilaje pentru producator”. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie