Presedintele CNIPMMR: In 2012 si in 2013 procentul firmelor care au recurs la autofinantare a fost de 91%

 

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, ieri, versiunea în limba româna a ,,Cartei Albe a IMM-urilor din România 2014″, editia a XII-a.

ovidiu nicolescuPresedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a spus ca toate analizele din piata au aratat ca finantarea reprezinta o problema delicata. „Stim cu totii ca în România rata dobânzii este de peste doua ori mai mare decât rata medie a dobânzii în Uniunea Europeana iar comisioanele care se practica în relatiile cu agentii economici si cu indivizii sunt mult mai mari ca în Occident. În 2012 si în 2013 procentul firmelor care au recurs la autofinantare a fost de 91%. La nivelul nostru de informare în nicio tara din Europa nu avem un procent atât de mare de autofinantare. De ce s-a ajuns la acest procent atât de mare? Pentru ca sistemul bancar nu raspunde la necesitatile economiei reale decât în mica masura. La credite bancare din cele peste 1.500 de firme chestionate au apelat în 2013 numai 22%, procentul este mai mic ca în 2012, de la 25% am scazut la 22%. Când mai putin din un sfert din firme apeleaza la credite bancare e clar ca dezvoltare, competitivitate la nivel european nu poti sa ai. Deci o chestiune care reclama masuri în sectorul bancar fiindca situatia este dificila pentru ca 93% din capital în domeniul bancar nu este autohton dar aici trebuie sa facem ceva”, a declarat, în deschiderea evenimentului, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. El a afirmat ca pe lânga autofinantare un procent mare de firme au recurs la creditul furnizor.

În ceea ce priveste cele mai frecvente dificultati întâmpinate de IMM-uri în 2014 printre acestea se numara: fiscalitatea excesiva (58,06%), inflatia (55,45%), scaderea cererii interne, birocratia, controale excesive, concurenta neloiala si coruptia. „Dinamica firmelor investigate în intervalul 2010-2014 arata ca un sfert din firmele din România si-au redus activitatea, este vorba de firmele care au supravietuit, pentru ca din pacate în acest interval câteva sute de mii de firme nu au supravietuit, dar din cele care au supravietuit o cincime si-au redus activitatea. Un lucru pozitiv este faptul ca doua treimi (66%) si-au mentinut activitatea la acelasi nivel, ceea ce este un lucru bun în conditiile dificile ale crizei si lucru si mai important este ca una din noua firme (12%) si-a amplificat activitatea. De fapt acest 12% este sectorul cel mai dinamic al economiei românesti, sectorul în care inovatia si managementul profesionist au facut progrese importante”, a precizat Nicolescu.

Cristea: Trebuie sa gasim acele solutii care sa elimine dificultatile cu care se confrunta IMM-urile si mediul economic

„În ceea ce priveste dialogul social va trebui sa acordam o atentie deosebita asupra dificultatilor pe care le întâmpina IMM-urile în prezent astfel încât în dialogul pe care îl avem si cel consultativ tripartit cât si cel cu partenerii sociali, confederatiile sindicale, sa gasim acele solutii care sa poata sa elimine pe cât posibil dificultatile cu care se confrunta în acest moment IMM-urile si mediul economic”, a spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Citeste mai departe pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie