Ce NU trebuie să spui în timpul unui interviu de angajare. 25 de lucruri care pot să îţi distrugă şansa de a obţine postul dorit

 

Jessica Liebman, unul dintre membrii conducerii cotidianului online Business Insider, a condus sute de interviuri pentru găsirea persoanelor calificate pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul publicaţiei americane la care lucrează.

Iată, mai jos, câteva dintre recomandările pe care le face Liebman, în urma experienţei acumulate, celor care vor să aplice pentru diferite locuri de muncă.

1. Nu trebuie să ajungi cu jumătate de oră mai devreme de ora la care este programat interviul. Este de ajuns să ajungi cu cinci minute mai devreme.

2. Nu trebuie să întârzii la un interviu. Nu este o idee bună să trimiţi un e-mail cu 30 de minute după ora stabilită pentru desfăşurarea interviului în care să explici că nu ai plecat încă de acasă.

3. Nu aduce cu tine la un interviu paharul tău cu cafea. Nu este profesionist şi îl poate face pe angajator gelos că el nu are unul, este de părere Liebman.

4. Nu îţi atinge faţa şi nu te juca cu părul tău în timpul unui interviu. Acest lucru este dezgustător şi îi distrage atenţia angajatorului.

5. Nu aştepta mai mult de 24 de ore după un interviu pentru a scrie un mesaj de mulţumire. Fii succint.

6. Nu trimite mesajul de mulţumire prin poşta tradiţională.

7. Dacă angajatorul te întreabă dacă ai da un test scris de 10 minute după interviu, acceptă acest lucru. Angajatorul nu va fi mulţumit dacă refuzi spunând că nu ai timp.

8. Nu trebuie să povesteşti despre cât de mult succes are tatăl tău. Angajatorul nu este interesat de acest aspect şi ar putea să considere că el este responsabil pentru locurile de muncă şi pentru internship-urile pe care le-ai avut, în trecut.

9. Nu trebuie să ajungi la interviu cu părul ud. Angajatorul preferă să întârzii cinci minute şi să ajungi cu părul uscat.

10. Nu trebuie să ai o respiraţie neplăcută. Dacă persoana care te intervievează se află la celălalt capăt al unei mese de conferinţe şi simte mirosul respingător al respiraţiei candidatului, acesta nu este un semn bun.

11. Nu spune „nu m-am hotărât încă ceea ce vreau să fac”. Acest lucru îl face pe candidat să pară pierdut. Corect este să spui că te-ai hotărât ce vrei să faci şi că locul de muncă pentru care aplici este exact acest lucru.

12. Trebuie să ştii exact pentru ce fel de companie aplici.

13. Atunci când Jessica Liebman intervievează un candidat şi îl întreabă ce alte site-uri sau publicaţii citeşte, ea nu vrea ca răspunsul lui să fie „The New York Times” pentru că „toată lumea citeşte” acest ziar. Ea îi sfătuieşte pe candidaţi să fie creativi.

14. Nu întreba câte ore cuprinde programul de lucru. În schimb, poţi întreba cum se desfăşoară o zi obişnuită la compania la care aplici.

15. Atunci când redactezi un e-mail în care îţi exprimi dorinţa de a obţine un loc de muncă, nu trebuie ca el să depăşească un paragraf. Candidaţii trebuie să păstreze detaliile pentru interviu.

16. Nu trimite CV-uri prin e-mail care să aibă titluri precum „CV pentru revistă”.

17. Atunci când eşti la un târg de locuri de muncă, nu îi spune angajatorului cât de neadecvat sunt îmbrăcate alte candidate în comparaţie cu tine.

18. Dacă participi la un interviu pentru un post editorial, nu îi spune angajatorului că visul tău este să ajungi, de exemplu, designer.

19. Nu trebuie să te duci la un interviu fără să petreci cel puţin 20 de minute uitându-te pe site-ul publicaţiei la care vrei să lucrezi, este de părere Liebman. Un angajator inteligent te poate întreba „ce părere ai despre site”, adaugă ea.

20. Nu spune la finalul unui interviu că nu ai nicio întrebare. Trebuie să ai cel puţin o întrebare.

21. Nu pune în timpul interviului întrebarea: „Persoanele din birou merg împreună la petreceri în afara orelor de lucru?”.

22. Întrebarea ta trebuie să aibă legătură cu postul pentru care aplici.

23. Nu întreba dacă poţi să promovezi rapid în cadrul companiei. Acest lucru îl va face pe angajator să creadă că îţi doreşti un alt loc de muncă, în timp ce el are în vedere ocuparea unui post vacant.

24. Atunci când eşti întrebat dacă eşti un utilizator activ al reţelei de socialzare Twitter, nu trebuie să îi spui angajatorului că urăşti această platformă şi că nu îi vezi sensul pentru că ea este importantă pentru diferite companii.

25. Nu trebuie să vorbeşti urât despre foştii angajatori sau să spui lucruri precum „vechiul meu şef era cel mai rău”.

Corina VÂRLAN


Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie