Bancile straine au redus finantarea subsidiarelor din Romania cu 1,2 miliarde de euro

 

20% din liniile de finantare ale bancilor din România s-au evaporat anul trecut. Bancile straine prezente au redus finantarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Bancii Nationale, bancile mama îsi iau banii înapoi pentru ca nu au cui sa dea credite în România si au nevoie de ei pentru îmbunatatirea bilanturilor de acasa. Reducerea RMO din acest an lasa si mai multi bani pentru înapoierea liniilor de credit.

Teancuri baniLichiditatea în sectorul bancar nu a fost o problema anul trecut, arata raportul BNR pe 2013. Banca centrala si-a reluat pozitia de debitor net în sistemul bancar si a intrat pe pierdere, în timp ce liniile de finantare de la bancile mama s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finantare care au ajuns la scadenta si nu au fost reînnoite

Potrivit BNR, banii au plecat din România pentru ca bancile nu au gasit cerere eligibila pentru ei – în timp ce firmele se plâng ca nu au acces la creditare -, dar si pentru ca actionarii straini au avut nevoie de ei acasa pentru îmbunatatirea bilanturilor.

„Lichiditatea sectorului bancar românesc a continuat sa se îmbunatateasca în anul 2013, concluzie reflectata si de reducerea sumelor solicitate de banci în cadrul operatiunilor repo saptamânale initiate de banca centrala. Pe parcursul perioadei de referinta, sumele atrase de banci de la institutii financiare nerezidente (în special bancile-mama) s-au redus cu echivalentul a circa 1,2 miliarde euro. Contractia finantarii externe s-a datorat unui cumul de factori: (i) lipsa cererii eligibile de creditare; (ii) ajustarea bilanturilor grupurilor bancare europene în conditiile pregatirii pentru exercitiile de evaluare cuprinzatoare întreprinse de BCE, si (iii) necesitatea conformarii cu cerintele de lichiditate mai stringente prevazute de noul cadru de reglementare european”, se arata în raportul BNR.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie