BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României a decis marti sa mentina rata dobânzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele în lei au ramas la 12%.
„În sedinta din 1 iulie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a României a hotarât (…) reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% de la 18% începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%”, se arata într-un comunicat transmis de BNR.
Dupa sedinta de marti, banca centrala a pastrat formula de „gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar”.
Agentia MEDIAFAX a scris saptamâna trecuta ca banca centrala va reduce în sedinta CA de marti ratele aplicate la rezervele minime obligatorii în valuta, în prezent la 18% din pasivele bancilor, ca raspuns la masurile BCE de relaxare monetara, iar din toamna ar putea sa reînceapa scaderea dobânzilor daca prognoza de inflatie va coborî sub 3%.
„A devenit si costisitoare aceasta rezerva pentru BNR (în conditiile randamentelor scazute si a politicii BCE). Va fi redusa rata la rezervele minime obligatorii în valuta. Sunt acolo circa 3 miliarde de euro”, declarau pentru MEDIAFAX surse oficiale.
BCE a redus, la începutul lunii iunie, dobânda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborât rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci în conturi BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca institutia va mentine dobânzile la un nivel scazut cel putin pâna la sfârsitul anului 2016.
În aceste conditii, BNR se asteapta la o crestere semnificativa a fluxurilor de capital catre România, care s-au resimtit deja în ultima perioada pe piata valutara, unde dealerii sustin ca banca centrala intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
„Daca inflatia îsi mentine trendul în urmatoarele luni, în toamna va fi reluata taierea dobânzii de politica monetara. Nu sunt ratiuni pentru o dobânda de 3,5%, daca inflatia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabila”, au precizat sursele citate.
BNR a operat ultima reducere a dobânzii în luna februarie, de la 3,75% la 3,5%, atingând un minim istoric. Ciclul de relaxare a dobânzii cheie a început în iulie 2013, când dobânda de politica monetara se situa la nivelul de 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.
Totodata, banca centrala a redus la începutul lunii ianuarie ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberând astfel lichiditati în piata de patru miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi. Raluca Ghinea, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!