CCR: Nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru si Presedintele Romaniei

 

In Monitorul Oficial nr. 478 din 28 iunie 2014 a fost publicata Decizia nr. 285 din 21 mai 2014 a Curtii Constitutionale asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.

Judecatori curtea constitutionalaPrin Adresa nr. 990 din 6 mai 2014, Presedintele Romaniei a sesizat Curtea Constitutionala cu cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.

Prin cererea formulata se solicita Curtii Constitutionale constatarea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a nemotivarii refuzului prim-ministrului de a contrasemna decretul Presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii mai multor personalitati ale culturii romanesti ce au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005–2012. Cererea este structurata pe trei parti, cuprinzand temeiul legal al acesteia, situatia de fapt, precum si situatia in drept.

Presedintele Romaniei invoca in sustinerea cererii sale dispozitiile constitutionale ale art. 94 lit. a) privind atributia Presedintelui de a conferi decoratii si titluri de onoare, ale art. 100 alin. (2) privind atributia prim-ministrului de a contrasemna decretele emise de Presedinte prin care se confera decoratii si titluri de onoare, precum si ale art. 146 lit. e) privind atributia Curtii Constitutionale de a solutiona conflicte juridice de natura constitutionala.

Curtea Constitutionala a constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, ivit ca urmare a nemotivarii refuzului prim-ministrului de a contrasemna decretul Presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii.

In cadrul opiniei separate a judecatorilor Daniel Marius Morar si Mircea Stefan Minea se arata:

In dezacord cu opinia majoritara, consideram ca sesizarea formulata de Presedintele Romaniei trebuia admisa si constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre prim-ministru, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a nemotivarii refuzului prim-ministrului de a contrasemna decretul Presedintelui Romaniei privind conferirea unor decoratii mai multor personalitati ale culturii romanesti ce au asigurat conducerea Institutului Cultural Roman in perioada 2005–2012,

apreciem ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Presedintele Romaniei si prim-ministru, generat de refuzul nemotivat al acestuia din urma de a contrasemna un decret emis de Presedintele Romaniei in exercitarea atributiei sale prevazute la art. 94 lit. a) din Constitutie. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie