Datoriile autoritatilor catre sectorul constructiilor: 800 de milioane de euro

 

Managerii companiilor estimeaza o tendinta de crestere pentru intervalul iunie-august a activitatii în constructii si comert, precum si un avans moderat în industria prelucratoare si servicii, comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit soldului Constructiiconjunctural transmis de INS. „În cadrul anchetei de conjunctura din luna iunie 2014, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +10%). În ceea ce priveste estimarea productiei, pentru fabricarea bauturilor se va înregistra o tendinta de crestere accentuata (sold conjunctural +52%)”, se arata într-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Plosceanu, ARACO: Semestrul I a fost sub asteptari

Presedintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, spune ca primul semestru a fost sub asteptari, principalele probleme ale sectorului în acest moment fiind legate de finantarea lucrarilor si încasarea creantelor, el aratând ca datoriile autoritatilor catre sectorul constructiilor erau la începutul acestui an de 800 de milioane de euro.

„Semestrul I a fost sub asteptari, fiind înregistrate probleme cu resursele financiare pentru investitii. Este mai mult o asteptare politica si o dorinta. Trimestrul III este bun pentru sectorul de constructii, ar trebui sa creasca activitatea în raport cu trimestrul anterior. În ceea ce priveste problemele cu care se confrunta sectorul, în prezent, acestea sunt legate de finantarea lucrarilor, încasarea creantelor, achizitiile publice, competitia acerba, amprenta politica, probleme pe proiecte cu fonduri comunitare. Ne confruntam cu probleme pe prevederile contractuale cu autoritatile”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, aratând ca se încearca reimplementarea prevederilor contractuale cu Ministerul Fondurilor Europene.

Plosceanu a afirmat ca sunt probleme mari de prezenta a companiilor cu certificari profesionale si ca sunt foarte multe probleme pe programele sectoriale (transport si mediu), precizând ca totul pleaca de la conditiile contractuale si modul cum acestea sunt respectate.

Totodata, pentru preturile produselor industriale sefii de firme estimeaza o relativa stabilitate în urmatoarele trei luni, la fel ca si pentru numarul salariatilor în industria prelucratoare. În constructii se preconizeaza o crestere a volumului productiei si una moderata a stocului de contracte si comenzi, dar si a preturilor la lucrarile de constructii, în timp ce numarul de salariati ar urma sa ramâna stabil. Comertul cu amanuntul va consemna o crestere a activitatii în urmatoarele trei luni (sold conjunctural +22%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +26%). Pentru aceasta industrie, numarul de salariati ar urma sa se aprecieze moderat (sold conjunctural +9%). Managerii companiilor estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul vor înregistra cresteri moderate pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +9%). Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avansa moderat, însa numarul de salariati se va reduce tot „moderat”. Potrivit opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%). Soldul conjunctural indica perceptia respondentilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu 6,3%

De asemenea, numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut în mai cu 6,3% fata de aprilie, la 3.586, iar în primele cinci luni s-au eliberat aproape 14.000 autorizatii, în stagnare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit INS. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie