Valabilitatea licentelor detinute de Romtelecom pentru retelele in tehnologie DECT a fost prelungita in 33 de localitati

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) acorda licente pentru retele în tehnologie DECT în 33 de localitati, compania Romtelecom fiind singura care a transmis o cerere de operare de retele de radiocomunicatii de acest tip, a anuntat luni ANCOM.

ANCOM 1„În urma publicarii Documentului de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national în banda de frecvente 1880-1900 MHz (‘banda DECT’), compania Romtelecom a fost singura care a transmis ANCOM o cerere de operare de retele de radiocomunicatii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT pentru municipiul Bucuresti si 32 de localitati aflate în judetele Ilfov, Galati si Tulcea, solicitând astfel prelungirea valabilitatii licentelor sale existente. Autoritatea a validat optiunile Romtelecom, publicând lista finala a localitatilor pe pagina sa de internet si a emis licentele de utilizare a frecventelor radio”, se arata într-un comunicat al ANCOM, remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în conditiile în care un singur operator si-a exprimat interesul pentru aceasta banda, nu mai este necesara organizarea celei de a doua etape a mecanismului de validare a optiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeasi localitate.

În cazul în care Autoritatea va primi si alte cereri de instalare si operare de retele publice de radiocomunicatii de tip PMP cu acces pe suport radio în banda DECT, va relua din sase în sase luni, în lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, procesul de acordare de licente.

În banda DECT vor continua sa functioneze retele publice de tip punct-multipunct de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL—wireless local loop). Banda de frecvente 1880-1900 MHz asigura o mai buna acoperire si poate fi utilizata mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicatii electronice.

ANCOM a finalizat si a publicat pe pagina sa de Internet la data de 16 iunie 2014 Documentul de pozitie privind utilizarea spectrului radio la nivel national în banda de frecvente 1880-1900 MHz (‘banda DECT’ — digital enhanced cordless telecommunications — telecomunicatii digitale avansate pe suport radio). În urma unei consultari publice care a avut loc anul acesta, Autoritatea a stabilit ca banda DECT sa devina disponibila la nivel national.

Licentele în banda DECT se acorda prin încredintare directa în localitatile pentru care nu se depun mai multe solicitari, iar în cazul localitatilor pentru care îsi anunta interesul mai multi operatori, se organizeaza o procedura de selectie comparativa.

Odata cu adoptarea Documentului de pozitie, ANCOM a demarat procesul de stabilire a optiunilor operatorilor cu privire la zonele geografice (localitati si judete) în care acestia solicita noi drepturi de utilizare în banda DECT. Furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice interesati de instalarea si exploatarea unei/ unor retele de radiocomunicatii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT au avut posibilitatea sa transmita ANCOM, pâna la data de 26 iunie 2014 inclusiv, solicitari ferme de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio.

Dupa primirea si validarea solicitarilor în cadrul fiecarui proces de acordare de licente în banda DECT, Autoritatea publica tabelul centralizator final, pe judete si localitati, cu optiunile exprimate de operatori si emite licentele de utilizare a frecventelor radio pentru banda DECT.(AS — autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie