Guvernul va sesiza Parchetul pentru lipsa mai multor carti vechi din patrimoniul Bibliotecii Pedagogice

 

Guvernul va sesiza Parchetul pentru lipsa mai multor carti vechi din patrimoniul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, sectia pedagogica I.C. Petrescu, precum si pentru nerespectarea procedurilor de exercitare a functiei de director general al bibliotecii pedagogice.

bibliotecaSesizarea va fi transmisa în urma unui raport efectuat de Corpul de Control al premierului.

În luna aprilie, ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca aproape 28.000 de carti, publicate începând din anii ’70, lipsesc din inventarul Bibliotecii Pedagogice, precizând ca ministerul se va adresa organelor de specialitate.

Premierul Victor Ponta a solicitat Corpului de Control al Guvernului sa efectueze o ancheta rapida la Biblioteca Pedagogica, dupa ce ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a reclamat ca 4.000 de carti de patrimoniu, 189 datând din perioada 1642-1850, nu au mai putut fi identificate în inventarul institutiei.

Biblioteca Pedagogica va deveni o sectie a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate la sfârsitul anului 2013.

Ministrul Educatiei declara, în 7 ianuarie, ca Biblioteca Pedagogica va continua sa functioneze, niciun angajat nu va fi concediat si vor fi platite salariile. Pricopie preciza ca nu se pune problema desfiintarii institutiei, aceasta urmând sa functioneze ca „sectie exterioara” a Bibliotecii Centrale Universitare, cu pastrarea atributiilor si a activitatii.

Totodata, Pricopie a precizat ca Biblioteca Pedagogica functioneaza într-o cladire care a fost retrocedata în vara anului 2006.

„Din 2006 si pâna în 2013, nu s-a întâmplat nimic la biblioteca, ploua prin acoperis, jumatate de milion de volum sunt la subsol, unde este umiditate, nu sunt conditii de conservare a cartilor. Si pentru ca în acest moment nu avem o cladire pe care sa o destinam în exclusivitate bibliotecii, am hotarât transferul acesteia, ca sectie distincta, la Biblioteca Centrala Universitara, dar personalul a îngreunat procesul de transfer si de aceea am trimis Corpul de control acolo”, a declarat Pricopie.

Asociatiile de Bibliotecari din România au sustinut în schimb ca, prin ordonanta de urgenta vizând transformarea Bibliotecii Pedagogice în sectie a BCU, „de fapt, se desfiinteaza cea mai importanta biblioteca pedagogica româneasca, iar consecintele pentru învatamântul românesc sunt dezastruoase”. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie