Presedintele Traian Basescu: Subiectul calendarului de intrare a Romaniei in Spatiul Schengen va fi reluat la urmatorul Consiliu JAI

 

Subiectul calendarului de intrare a României în Spatiul Schengen ar urma sa fie reluat la urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne, a sustinut presedintele TraIan Basescu, la finalul summitului sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles. Angajamentul nu apare însa în concluziile Consiliului European, ci, ca o mentiune, în minuta care le însoteste.

traian basescu 2Liderii statelor europene ar fi de acord, spune presedintele Traian Basescu, sa redeschida subiectul intrarii României si Bulgariei în Schengen, dupa o perioada de doi ani în care tema a ramas în aer mai ales din cauza obiectiilor fata de functionarea Justitiei si de respectarea principiilor statului de drept de catre clasa politica.

La finalul Consiliului European de la Bruxelles, Basescu a sustinut ca, prin „cele doua motoare, doamna Merkel si domnul Hollande” angajamentul a fost mentionat în minuta sedintei, nu si în concluziile Summitului însa. „Este minuta în care se revine la decizia din 2012, când am fost foarte aproape sa intram în Schengen, de a se discuta în primul Consiliu JAI problema accesului României si Bulgariei. A fost initiativa noastra si se anexeaza concluziilor”, a insistat Basescu.

Presedintele a admis însa ca exista motive pentru mentinerea reticentei asumate deschis de o serie de state care au invocat constant Raportul MCV drept preconditie. „Nu ne ajuta din acest punct de vdere votul dat în Parlament”, a spus Basescu referindu-se la legea prin care 1200 de primari si presedinti de Consilii Judetene scapa de dosarele sau verificarile ANI. „Va trebui sa am o discutie cu factorii politici sa se ambtina pâna când se gaseste o formula agreata cu noua Comisie”, a adaugat presedintele. Anca Simina, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie