Rezolvarea litigiilor prin mediere. Rolul organelor judiciare
Alessandra Cagnazzo, avocat si mediator italian, despre medierea obligatorie
Explicatie Asofronie Constantin: Intelegand dupa 7 mai ca CCR vizeaza necontitutionalitatea sanctiunii inadmisibilitatii actiunii reclamantului care nu s-a prezentat la informarea obligatorie despre mediere, impusa de art. 2(1) din Legea nr. 192/2006, in proiectul de lege depus de Asociatia Mediatorilor Galati la Comisia juridica a C. DEP. discutat cu unii deputati la intalniri cu mediatorii in tara, apoi pe data de 10.06.2014 la Bucuresti si dezbatut pe articole cu conducerea comisiei pe 18.06.2014 la Parlament, s-a prevazut eliminarea inadmisibilitatii si introducerea obligativitatii INFORMARII SI INCERCARII DE MEDIERE A LITIGIULUI IN ANUMITE CAZURI, CA IN LEGEA ITALIANA, IAR DACA PARTILE NU AJUNG LA UN ACORD AU ACCES LIBER LA INSTANTA. Refuzul de participare sau acceptarea participarii la aceasta procedura prealabila aduce dupa sine o serie de dezavantaje, respectiv avantaje partilor, fara a mai exista sanctiunea considerate neconstitutionala.
Alessandra Cagnazzo, prezenta la Gala Excelentei de la Cluj, ne-a vorbit despre obligativitatea medierii in Italia. Alessandra este coordonatorul unui tratat intitulat ”Medierea Familiala”, lucrare utila specialistilor italieni care lucreaza in domeniul familiei.
Publicarea acestui articolul devine cu atat mai oportuna acum, in contextul publicarii deciziei Curtii Constitutionale (CCR) care a generat noi discutii privind posibilitatea introducerii obligativitatii medierii. (*Decizia CCR nr. 266/07.05.2014 publicata in M.Of. pe 26.06.2014)
In acest context, in care CCR admite exceptia de neconstitutionalitate, sub mai multe aspecte, a dispozitiilor ce instituiau obligativitatea informarii privind medierea sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii introductive de instanta, cred ca este oportun sa aflam opinia unui avocat specializat in dreptul familiei si totodata mediator, de asemenea specializat in cauzele din domeniul familiei, care a trecut prin experiente similare in Italia, in raport de Curtea Constitutionala Italiana.
Iata opinia specialistului italian:
”Cand, cu multi ani in urma am participat la un curs pentru a deveni mediator familial, imi amintesc ca atat eu cat si colegii mei eram foarte entuziasti si doritori de a invata bine tehnicile de negiciere si arta medierii, simteam lipsa unor texte bune care sa ne ajute sa intelegem si sa invatam.
De-a lungul vietii nu trebuie sa ne oprim din invatat si din a ne perfectiona, in orice meserie am lucra. Dar aveam putine instrumente la dispozitia noastra. Cateva monografii si multe texte din domeniul psihologiei dar medierea familiala nu este terapie de cuplu.
Medierea familiala este o stiinta interdisciplinara intre competente diferite. Dupa cativa ani, am decis ca acel text care lipseste trebuie sa-l realizez eu, pentru a face in asa fel incat oricine ar aborda medierea familiala sa gaseasca un instrument valid si cat mai complet posibil pentru a se putea pregati.
Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!