Faliment la Hidroelectrica

 

Euro Insol, admnistratorul judiciar al Hidroelectrica, spune ca unele firme care si-au pierdut accesul la curentul ieftin hidro utilizeaza „nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocasesti pentru a-si proteja interesele si câstigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale anterior denuntarii lor”.

Mai mult, pentru prima data de la deschiderea insolventei Hidroelectrica, administratorul judiciar al companiei semnaleaza un risc de faliment daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata cu consecinta repunerii partilor în situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi.

„Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de stramutare a dosarului de insolventa la Înalta Curte de Casatie si Justie încercând sâ obtina stramutarea dosarului de pe rolul Tribunalului Bucuresti pe rolul unei alte instante din tara. Conform informatiilor de pe portalul Înaltei Curti, pe rolul instantei sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleasi parti si care au acelasi obiect. Având în vedere identitatea de obiect, cauza si parti, cele patru cereri trebuia conexate într-un singur dosar. Surprinzator, s-au format patru dosare cu termene de judecata în patru zile diferite: 10, 11, 16 si 18 octombrie 2012. Ratiunea pentru care s-au format un numar de patru dosare cu termene de judecata la date diferite în conditiile în care se cere stramutarea unui singur dosar si anume acela al insolventei Hidroelectrica este probabil aceea de a-si maximiza sansele, având în vedere ca fiecare dosar va fi solutionat de un alt magistrat. Totodata, cele doua Alpiq-uri au formulat în fiecare dintre dosarele de stramutare si cereri de suspendare a procedurii insolventei Hidroelectrica pâna la solutionarea cererilor de stramutare, cereri ce au fost respinse de Înalta Curte de Casatie si Justitie”, spun reprezentantii Euro Insol.

În lupta cu Hidroelectrica în apararea „baietilor destepti” au sarit cele mai mari firme de avocatura locale. De exemplu Energy Holding lucreaza cu avocatii de la Tuca Zbârcea & Asociatii în timp ce interesele celor doua Alpiq-uri sunt aparate de Schoenherr si Asociatii.

„În situatia în care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile „baietilor destepti”, hotarârea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor în situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, în conditiile de seceta prelungita, societatea va fi în imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii în faliment.”

Roxana Petrescu, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie