Cine sunt fostii directori ai Hidroelectrica buni de plata pentru daunele aduse companiei?

 

Administratorul judiciar al Hidro­electrica, firma Euro Insol, cere actionarilor companiei de stat sa aprobe initierea unor actiuni în raspundere pentru daune împotriva ultimilor trei directori generali ai pro­ducatorului de electricitate, respectiv Traian Oprea, Mihai David si Constantin Trihenea. Urmatoarea Adunarea Generala a Actio­narilor Hidroelectrica este programata pentru 31 octombrie, potrivit convocatorului.

Producatorul de energie detinut de Ministerul Economiei a intrat în insolventa în 20 iunie si de atunci se afla în administrarea judiciara a firmei Euro Insol. Compania este în insolventa din cauza vânzarilor de energie catre „baietii destepti”, a managementului deficitar, secetei prelungite, dar si a altor factori, conform unui raport al Euro Insol.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 mld. euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe. Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009, dupa care a fost înlocuit cu Mihai David, care a demisionat în decembrie 2010.

Atât Oprea, cât si David au parasit com­pania în urma unor declaratii ale presedintelui Traian Basescu. Basescu a spus despre Oprea ca a prelungit contractele de vânzare directa a energiei. În privinta lui David, seful statului a afirmat ca a fost sustinut de Sorin Ovidiu Vântu, prin Mircea Geoana, pentru a prelua conducerea companiei.

Trihenea a fost numit director al com­paniei în decembrie 2010 si a demisionat în de­cembrie 2011, invocând motive personale. Hi­droelectrica este condusa în prezent de Stefan Gheoreghe, fost director în CEZ România.
Guvernul a promis FMI ca va publica prospectul de vânzare pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica în maximum trei luni dupa ce compania va iesi din insolventa si ca oferta va fi lansata o luna mai târziu. Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat ca iesirea din insolventa a Hidroelectrica în aceasta toamna, asa cum unii „trâmbiteaza triumfalist”, nu este posibila, un termen realist fiind luna iunie 2013.

Carol Dan, Zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie