Estimare FPVS: Aproape jumatate de milion de masini circula fara RCA

 

Cel putin 470.000 de autovehicule înmatriculate merg fara RCA în România. Numarul lor ar putea fi mult mai mare daca luam în calcul si cele peste 1 milion de masini mai vechi de 20 de ani considerate nefunctionale. Valoarea daunelor provocate de soferii fara asigurare obligatiorie a crescut de zeci de ori în ultimii ani, mai ales pe zona vatamarilor corporale si a deceselor.

masini in traficFondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), entitatea care se ocupa cu despagubirea persoanelor lovite de masini fara asigurare RCA, a platit în 2013 daune de 30 de milioane de lei, de zeci de ori mai mult decât în 2009. Cea mai mare parte a acestei sume, adica în jur de 90%, provine din daunele solicitate în instanta pentru vatamari corporale si decese, a aratat, pentru ECONOMICA.NET, Sorin Greceanu, directorul FPVS.

„ Problematica daunelor morale continua sa ramana în atentia FPVS din cauza cresterii într-un ritm îngrijorator atât a numarului persoanelor care solicita despagubiri, cât si a nivelului pretentiilor de despagubire solicitat de persoanele pagubite. Câteva cifre cred ca sunt relevante. Daca în anul 2009 numarul persoanelor despagubite de Fond pentru vatamari corporale si deces a fost de 38, în anul 2013 s-a ajuns la un numar de 577 de persoane.” , a explicat Greceanu.

Jumatate de milion de masini circula fara RCA

Numarul exact al automobilelor care circula fara asigurarea obligatorie pe strazile din România nu a fost niciodata facut public de autoritatile de supraveghere pe motiv ca este greu de calculat. Totusi, potrivit unor estimari ale FPVS, numarul masinilor neasigurate care circula pe sosele este de cel putin 470.000, daca nu luam în calcul cele peste 1 milion de automobile mai vechi de 20 de ani despre care se considera ca nu mai sunt în stare de functionare. Aceasta valoare a fost obtinuta prin scaderea din numarul total de automobile înmatriculate(4,68 milioane mai noi de 20 de ani) a numarului de contracte RCA valabile (4,2 milioane). O a doua metoda, conform careia rezulta un numar cu mult mai mic, chiar apropiat de 0, este compararea sumelor platite de FPVS în contul soferilor neasigurati cu daunele totale platite pe piata.

“Ca o concluzie finala, vom spune ca o estimare apropiata de realitate este o medie între rezultatele obtinute prin cele doua metode aplicate ceea ce ar însemna ca procentajul de vehicule neasigurate se situeaza la circa 5% din total. “, apreciaza Greceanu. Serban Buscu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie