Factura la electricitate in Romania. Vezi comparatia cu alte state din UE
Pretul final al energiei electrice din România este încarcat de taxe, mai mult decât în cea mai mare parte a tarilor europene. Raportat la procentul din pret ce reprezinta taxe, impozite si tarife de distributie si transport, România este în compania selecta a unor tari precum Danemarca, Suedia, Germania sau Austria.
Circa 30% din pretul înscris în factura la curent a românilor reprezinta pretul propriu-zis al energiei electrice, potrivit datelor Transelectrica. Restul sunt costuri de sistem, impozite si taxe.
Raportat la restul tarilor europene, România are una din cele mai încarcate facturi, din punct de vedere al costurilor cu transportul, distributia si taxele, raportat la costul energiei de la producator.
Astfel, potrivit datelor Eurelectric (Asociatia Europeana a Energiei Electrice, ce reuneste producatori, distribuitori si furnizori de curent din Europa), România se afla în partea superioara a topului tarilor cu cele mai mari costuri de sistem si taxe adaugate peste pretul propriu-zis al energiei, laolalta cu Danemarca, Suedia, Spania, Austria si Germania. În aceste tari, ca si în România, tarifele de distributie si transport plus taxele, ajung la 70% din pretul energiei la consumatorul casnic. Energia din Danemarca este cea mai încarcata de costuri suplimentare, acestea reprezentând 82% din pretul din factura.
Marea majoritatea a tarilor din UE au regimuri de taxare si costuri de sistem mai reduse ca în România. Tara în care ponderea energiei electrice în pretul final este cea mai mare, este Malta, urmata de Cipru, Marea Britanie si Bulgaria.
În ceea ce priveste pretul final al energiei, România este în media europeana, la un pret al MWh de circa 150 euro. Tari cu un pret comparativ sunt Finlanda, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovenia.
Tarile cu cel mai scump curent sunt Danemarca si Cipru, cu aproape 300 de euro/MWh, Germania, cu 270 euro/MWh, si Italia cu 230 de euro/MWh.
La polul opus, cel mai ieftin curent platit de gospodariile din UE îl gasim în Bulgaria, aproape 100 de euro, si în Estonia, 110 euro MWh.
Citeste mai departe pe economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!