Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica lista celor 17 medicamente pentru care nu exista alternativa terapeutica

 

Ministerul Sanatatii a lansat, vineri în dezbatere publica proiectul privind protocoalele terapeutice pentru prescrierea celor 17 medicamente pentru care nu exista alternativa terapeutica, asa-numitele „medicamente orfane”, ce ar putea fi utilizate din luna iulie.

Medicamente inutilePrin acest proiect, pentru prima data, 17 molecule noi, respectiv Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, ar putea fi prescrise bolnavilor cu boli rare.

Printre afectiunile pentru care vor fi introduse respectivele molecule noi sunt epilsepsia, bolile endocrine, bolile onco-hematologice, hipertensiunea pulmonara, transplantul medular, sclerozele si altele, dupa cum a precizat Ministrul Sanatatii, Niucolae Banicioiu, în luna mai.

Impactul financiar pentru introducerea celor 17 molecule noi este de peste 40 de milioane lei , a spus ministrul Banicioiu.

Guvernul a adoptat, în 13 mai, HG nr. 389/2014 privind modificarea si completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, în sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Lista de medicamente pentru pacientii cu afectiuni fara alternativa terapeutica a fost stabilita în baza reglementarilor UE. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie