Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica procedura de restituire a sumei de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti, aplicata din 1 aprilie 2014

 

Anumite categorii de transportatori vor putea sa recupereze suma de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru, aplicabila din 1 aprilie 2014. Pentru a putea realiza acest lucru, ei vor trebui sa indeplineasca o serie de conditii si sa urmeze o procedura specifica. Toate aceste aspecte sunt cuprinse intr-un proiect de act normativ pe care Finantele l-au lansat astazi in dezbatere publica.

acciza carburantiAcciza la motorina a fost redusa, din 4 aprilie 2014, pentru doua categorii de transportatori, cu 4 eurocenti/litru, dupa ce OUG nr. 14/2014 a modificat Codul fiscal. Aceasta scadere a fost efectuata pentru a preintampina posibilele efecte negative ale cresterii nivelului de accize pentru motorina cu 7 eurocenti/litru, incepand cu data de 1 aprilie 2014, se arata in actul normativ citata.

Masura care a intrat in vigoare pe 4 aprilie 2014 este valabila pentru cei care efectueaza:

transport rutier de marfuri in cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de marfuri si cu o greutate bruta autorizata de cel putin 7,5 tone;
transportul de calatori, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de calatori, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit in Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor si remorcilor acestora, precum si a sistemelor, componentelor si unitatilor tehnice separate destinate vehiculelor respective; aceste categorii se refera la autovehiculele construite pentru transportul de persoane, care au mai mult de 8 locuri, diferenta fiind ca cele din categoria M2 au o masa de pana la 5 tone, iar cele din categoria M3 o masa de peste 5 tone.

De asemenea, in documentul citat se mentioneaza ca reducerea accizei cu 4 eurocenti/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard de accize si nivelul de accize diferentiat, catre operatorii economici licentiati in Uniunea Europeana.

Avand in vedere acest lucru, Ministerul Finantelor a lansat astazi in dezbatere publica un proiect de hotarare de Guvern privind conditiile, procedura si termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentand diferenta dintre nivelul standard al accizelor si nivelul accizelor diferentiat pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor. Concret, prin acest document este stabilita procedura de restituire a sumei de 4 eurocenti din acciza suplimentara de 7 eurocenti, care se aplica din 1 aprilie 2014.

Potrivit proiectului de act normativ, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat in cadrul careia se va face returnarea unei parti din acciza suplimentara, este 4 aprilie 2014 – 31 martie 2019, inclusiv, iar bugetul alocat este de 3,02 miliarde de lei. Pentru anul 2014, bugetul alocat acestei scheme de ajutor este de 282,5 milioane de lei, cu posibilitatea suplimentarii.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie