Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost despagubit de CEDO

 

La numai o saptamana dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare pentru doua infractiuni de trafic de influenta, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost despagubit de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru incalcarea Articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale.

cedoRomania a fost obligata sa ii plateasca avocatului Adrian Richartt Zamfirachi suma de 3.000 de euro reprezentand daune morale si suma de 200 de euro, cheltuieli de judecata pentru conditiile indurate de acesta in timpul arestului preventiv.

Concret, Curtea de la Strasbourg a condamnat Romania pentru ca, in perioada 23 aprilie 2010 – 27 iulie 2010, in timp ce se afla in arest preventiv in subsolul Politiei Capitalei, avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost obligat sa imparta cu alti cinci detinuti o celula improprie din punct de vedere sanitar si cu o suprafata de doar 14,57 metri patrati.

In plus, tot pe vremea cand se afla in arestul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti, autoritatile nu le-au permis lui Zamfirachi si celorlalti cinci detinuti sa evacueze celula cu ocazia unei dezinfectii. Astfel, CEDO a retinut ca, la 31 mai 2010, fostul avocat a fost constrans sa inhaleze substante nocive atunci cand mai multe persoane echipate cu haine de protectie si masti speciale au intrat in celula, in prezenta detinutilor, si au pulverizat substante chimice in scop sanitar.

La inceputul acestui an, CEDO a pronuntat o solutie similara in favoarea fostului prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Buftea, Nelu Carpen, condamnat, alaturi de Zamfirachi, la 6 ani de inchisoare.

Adrian Richartt Zamfirachi a fost trimis in judecata de DNA, in iulie 2010, in stare de arest preventiv, pentru constituire de grup infractional organizat si doua infractiuni de trafic de influenta, dintre care una in forma continuata. In urma cu o saptamana, avocatul a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, in urma unei decizii definitive pronuntate de un Complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie format din judecatoarele Sorina Mirela Popescu, Simona Nenita si Rodica Cosma. Rodica Buliga, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie