De la tenisman la bancher. Cum si-a cladit Tiriac imperiul UniCredit Tiriac Bank, banca ce-l poate face cel mai bogat roman?

 

Ion Tiriac poate deveni cel mai bogat român, dupa vânzarea pachetului de actiuni pe care îl mai are la UniCredit Tiriac Bank, fosta Banca „Ion Tiriac”. Banca Comerciala „Ion Tiriac” (BCIT) a fost cea dintâi banca privata din România post decembrista, înfiintata chiar în 1990.

Ion Tiriac1UniCredit îi va plati lui Ion Tiriac circa 700 de milioane de euro, pentru achizitia pachetului de actiuni detinut de acesta, potrivit Reuters, care citeaza cotidianul italian Il Messagero, într-o tranzactie care era asteptata de piata.

Înaintea tranzactiei cu UniCredit, averea lui Ion Tiriac era estimata la 850 milioane de euro în Top Capital, care îl plasa pe locul al treilea în clasamentul celor mai bogati români anul trecut. La sfârsitul anului trecut, Ioan Niculae avea o avere estimata la 1,7 miliarde de euro, potrivit calculelor Capital. Niculae era urmat de familia Dan Adamescu, cu 900 de milioane de euro.

Cu cele 700 de milioane de euro luate pe 44% din banca, Ion Tiriac ajunge la cel putn 1,55 miliarde de euro, si are foarte mari sanse sa devina cel mai bogat român. Pachetul de actiuni la banca a fost luat si pâna acum luat în calcul, dar pretul tranzactiei contine un bonus ce tine seama si de faptul ca actionarul majoritar obtine controlul aproape total al bancii si nu mai trebuie sa dea socoteala altcuiva.

În plus, firmele de îngrasaminte ale lui Ion Niculae, liderul de anul trecut al Topului, sunt în pragul falimentului, potrivit chiar declaratiilor acestuia, care vrea sa le închida. Astel ca valoarea lor si, respectiv, averea patronului lor va scadea suficient pentru a lasa loc unui noi campion pe podium.

De altfel, Ion Tiriac a fost primul român care a intrat în topul mondial al Forbes, în 2007, cu o avere estimata atunci la 1,1 miliarde de dolari. Cifra îl plasa pe locul 840 în topul Forbes.

Tenisman si bancher

Dupa retragerea din tenis, Ion Tiriac a început sa faca bani antrenând mari campioni: Guillermo Villas, Henri Lecomte, Boris Becker, Mary Joe Fernandez, Anke Huber si Goran Ivanisevici, dupa cum însusi marturiseste într-o autobiografie data la AOAR /Asociatia Oamenilor de Afaceri din România). Multora dintre acestia Tiriac le-a fost si manager.

Tiriac pune în fruntea listei celor pe care i-a antrenat cu Ilie Nastase, partenerul cu care a jucat trei finale ale Cupei Davis.

Curând reputatia lui Tiriac din lumea tenisului se dezvolta si în cea a afacerilor. Mai întâi devine organizator de turnee de tenis. „Am activat ca manager pentru turnee de tenis de prim rang ale ATP si WTA, precum: Eurocard Open, Austrian Open, Italian Open, Faber Grand Prix si Open România”, potrivit aceleiasi autobiografii. De la redactarea acesteia s-au mai adaugat si altele, printre care Turneul de la Madrid.

Citeste mai departe pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie