Fenomenul licitatiilor trucate din spitale, in vizorul DNA

 

Dupa scandalul retetelor false, în vizorul DNA a intrat acum fenomenul licitatiilor trucate din spitale. Vizate sunt inclusiv achizitiile pentru dotarea mai multor maternitati, program cu bani de la Banca Mondiala. În acelasi timp, spitalele private concureaza cu succes cu cele din Vest, reusind sa atraga straini, care le prefera pentru preturile mai mici decât în tarile lor.

licitatii trucate. mitaMinisterul Sanatatii si câteva spitale din Bucuresti au fost calcate, ieri-dimineata, de procurorii DNA, care suspecteaza o frauda de amploare la achizitii publice. Vizati sunt mai multi directori care ar fi organizat licitatii, dar si trei firme care ar fi câstigat contracte la preturi supraevaluate. În atentia procurorilor au intrat si programele prin care au fost modernizate sectiile de neonatologie ale unor spitale, printre care Polizu, Cantacuzino si Pantelimon, derulate prin fonduri de la Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii.

Alaturi de retetele false, frauda la achizitii în spitale reprezinta o „buba” mai veche a sistemului sanitar.

Medici renumiti, în comisii

În perioada 2007-2008, România a derulat un program în valoare de 80 de milioane de euro pentru dotarea, reabilitatea si modernizarea mai multor maternitati din România. DNA suspecteaza ca aparatura ar fi fost cumparata la preturi mai mari decât cele ale pietei, iar contractul ar fi fost atribuit unei firme olandeze. Prejudiciul ar fi de ordinul milioanelor de euro.

Vizati sunt mai multi functionari publici din cadrul Ministerului Sanatatii, dar si unii medici „de renume”, care ar fi fost cooptati în comisiile de atribuire ale contractelor tocmai „pentru a da greutate deciziilor care se luau”, au declarat surse judiciare, pentru mediafax.ro. Medicii si functionarii ar fi fost recompensati apoi cu bunuri si servicii de catre societate.

Seful Clinicii de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino, dr. Adrian Craciun, a fost chemat, luni dimineata, la serviciu, pentru a fi prezent la perchezitii. Oamenii legii au ridicat o serie de documente, precum si computerul acestuia. „Anchetatorii ne-au precizat ca nu au venit pentru probleme care vizeaza Spitalul Cantacuzino, ci strict programul de neonatologie”, a declarat managerul de la „Cantacuzino”, medicul Iulian Brezean.

În prezent, în cauza se efectueaza urmarirea penala „prin raportare strict la fapte”, si nu fata de vreo persoana. Ancheta DNA este facuta în colaborare cu autoritati din Marea Britanie si Olanda, dar si a inspectorilor din cadrul Oficiului de Lupta Antifrauda (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie