Afacerile universitatilor in scadere din cauza ratei scazute de promovabilitate la bacalaureat

 

Universitatile asteapta ca anul acesta cel putin 62.400 de absolventi de bacalau­reat sa se înscrie în anul I de facultate, acesta fiind numarul de locuri subventionate de la bugetul de stat, potrivit datelor fur­ni­zate de Ministerul Educatiei. Oferta edu­ca­tionala include însa si alte câteva zeci de mii de locuri „la taxa“, care, în vremurile bune – când promovarea baca­lau­reatului nu era o problema -, dublau sau chiar triplau numarul de locuri de la buget.

universitateÎn ultimii trei ani, aproape 300.000 de absolventi de liceu nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat, acestia reprezentând, în medie, circa jumatate dintre cei care au sustinut acest examen. Costurile asociate „respinsilor“ la bacalaureat ajunge la circa un miliard de euro pe an, potrivit unor estimari ale ZF, care iau în calcul cheltuielile aferente sala­riilor profesorilor, materialelor didac­tice puse la dispozitie elevilor pe parcursul liceului, somajul, dar si încasarile „ratate“ la colectare din consumul generat de poten­tialii studenti sau din taxele perce­pute de universitati, precum si din taxele aferente unor salarii mai mari ale licentiatilor. Peste 62.000 de locuri disponibile la ciclul de licenta, 35.600 de locuri la masterat si 3.000 la doctorat – acestea sunt cifrele de scolarizare pentru învatamântul de „la buget“.

Cifrele de scolarizare stabilite de Ministerul Educatiei în urma centralizarii cererilor venite de la universitati sunt similare cu cele din anii anteriori, desi în ultimii ani unele institutii de învatamânt nu au reusit sa-si acopere nici macar locurile „la buget“, adica cele pentru care studentii nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar.

„Cred ca si anul acesta vor exista unele specializari care vor ramâne cu un sfert sau chiar cu jumatate din locurile puse la dispozitie neocupate, în domenii neatractive sau care nu reusesc sa atraga studenti din cauza pozitionarii geografice, este vorba de câteva mii de locuri neocupate. În anul scolar 2013/2014 au fost înscrisi în primul an la ciclul de licenta un numar de 52.033 de studenti, pentru locurile la buget, deci cifra de scolarizare nu a fost acoperita“, a explicat Daniel Tomoni, sef birou presa în cadrul Ministerului Educatiei.

Cu o astfel de situatie s-a confruntat anul trecut Academia de Studii Econo­mice, una dintre cele mai prestigioase institutii de învatamânt superior, care scolarizeaza peste 22.000 de studenti si care s-a vazut nevoita sa elimine exa­me-nul de „triere“ a tinerilor. În vara anului trecut, ASE avea doar 3.300 de tineri înscrisi în cursa pentru cele 5.200 de locuri la buget si la taxa. „Într-adevar, anul tre­cut nu am reusit sa acoperim toate locu­rile, asa ca dupa prima etapa care s-a facut pe baza unui examen de admitere orga­nizat de noi, s-a decis ca în etapele a doua si a treia sa se faca admiterea pe baza de dosar, în functie de media de la baca­laureat. Însa am pastrat acea regula ca dupa primul an de studiu sa se faca, în functie de notele obtinute, repartizarea buget-taxa“, a explicat Florina Mohanu, con­ferentiar universitar doctor si director de marke­ting si comunicare al ASE. Anul acesta, ASE are la dispozitie 6.580 de lo­curi pentru studentii care vor sa se înscrie la ciclul de licenta, fie pe locurile subven­tionate de la buget, fie pentru cele cu taxa.

Citeste articolul integral pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie