Munca prestata de militari si politisti in zilele de repaus saptamanal si de sarbatori legale va fi retribuita incepand cu 1 iulie 2014

 

Militarii, politistii si ceilalti angajati din institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala vor putea fi platiti, de la 1 iulie, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si de sarbatori legale, transmite Agerpres.

politia romanaActivitatea acestora va fi retribuita cu o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul efectiv lucrat in zilele respective, in cazul neacordarii de timp liber corespunzator.

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea art.13 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice. Masura a fost adoptata la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Potrivit MAI, pana in prezent, legislatia permitea recuperarea muncii prestate in zilele nelucratoare si sarbatorile legale doar prin timp liber.

”Dat fiind numarul redus al efectivelor acestor institutii raportat la numarul misiunilor, acordarea de timp liber dupa munca prestata in aceste conditii putea afecta functionarea normala a sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala. În aceste conditii, acolo unde angajatorul nu poate acorda compensarea cu timp liber corespunzator, cei care au muncit in zilele libere vor primi o majorare de 75% din salariul de baza, proportional cu timpul lucrat in acele zile, prin raportare la durata programului normal de lucru din respectiva luna”, precizeaza sursa citata.

MAI arata ca angajatii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala au avut de gestionat, numai in acest an, o serie de situatii de ordine publica, de urgente civile sau generate de conditiile meteorologice, care au presupus prezenta permanenta in mijlocul comunitatilor, cum au fost caderile abundente de zapada de la inceputul anului, inundatiile grave din primavara, gestionarea ordinii publice in timpul campaniei electorale din luna mai sau a altor numeroase evenimente care ar fi putut afecta ordinea si linistea publica.

”In cadrul Ministerului Afacerilor Interne aceasta problema reprezinta una dintre temele constante ale dialogului sindical, politistii, jandarmii sau pompierii militari fiind de cele mai multe ori in situatia de a acumula foarte multe ore de munca peste programul normal de lucru. (…) De altfel, institutiile din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala nu pot functiona in baza unui program de lucru normal, activitatea acestora fiind una cu caracter permanent’‘, adauga sursa citata. romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie