Afacerile birourilor de arhitectura in continua scadere

 

Afacerile birourilor de arhitectura au scazut, în medie, cu 45% în anii de criza, iar ponderea profitului contabil în cifra de afaceri a acestora s-a redus drastic de la 29%, în 2007, la 5,1%, în 2012, potrivit unui studiu comandat de Ordinul Arhitectilor din România (OAR).

arhitectiCalin Negoescu, asociat al biroului Westfourth Architecture, care a proiectat unele dintre cele mai importante cladiri din Bucuresti precum Charles de Gaulle Plaza, turnurile City Gate sau Asmita Gardens, este de parere ca scaderea dramatica a profiturilor nu ofera o imagine completa a tabloului care descrie piata de arhitectura, deoarece se pierde din vedere numarul mare de birouri de proiectare care au fost închise în ultimii cinci ani. „O firma care si-a redus cifra de afaceri la un sfert, numarul de personal la un sfert, iar la sfârsitul anului are un profit de 5% este o firma care o duce bine?“, se întreaba retoric Negoescu. Daca în perioada de vârf a pietei imobiliare Westfourth avea o cifra de afaceri de circa 3 mil. euro si un profit de 381.000 euro, anul trecut, compania a ajuns la afaceri de 740.000 euro si un profit de numai 49.000 euro. Dupa primul semestru, Negoescu estimeaza ca în acest an Westfourth va realiza indicatori similari cu cei din 2012 si 2013.

Într-o situatie si mai problematica este biroul West Group Architecture, care a proiectat anul trecut Stejarii Country Club – parte a clubului rezidential exclusivist al lui Ion Tiriac. Compania a plonjat de la afaceri de 3,1 mil. euro si un profit de 540.000 euro, în 2008, la un rulaj de 489.000 euro si un pofit de 13.000 euro în 2013. Adrian Cristescu, fondatorul West Group, spune ca principala sa provocare este sa ramâna în piata si estimeaza pentru 2014 o cifra de afaceri cuprinsa între 500.000 euro si 700.000 de euro.

Îngrijorator este faptul ca primele 50 de birouri de arhitectura din tara, dupa marimea afacerilor, detin împreuna jumatate dintr-o piata în care doar 1.800 de jucatori si-au publicat bilanturile contabile. Majoritatea celor 50 de companii nu se limiteaza la proiectarea de arhitectura, ci realizeaza multe proiecte în regim Design & Build, proiectare de specialitate, avize si autorizatii, Planuri Urbanistice Zonale si de Detaliu sau antreprenoriat general. OAR are înregistrati 6.226 de arhitecti, din care 1.317 au dreptul de semnatura suspendat, la cerere sau din cauza neplatii contributiilor anuale. Peste jumatate din arhitectii înregistrati de OAR lucreaza în Bucuresti, unde se concentreaza peste 30% din totalul lucrarilor de constructii la nivel national.

„Din pacate, nici 2014 nu ma astept sa fie unul de redresare în domeniul nostru, desi ar trebui sa fie un an al proiectelor, în sensul pregatirii lor. Din nefericire, românii nu îsi prea fac vara sanie si iarna car, cum spune o vorba. Asa cum ne indica specialistii de la IMAS, o piata odata prabusita îsi revine extrem de greu. Nu mai poti ridica preturile odata coborâte la aceste niveluri inpronuntabil de mici, care însemna de fapt ca nu se pot aloca resurse pentru proiecte de calitate“, explica situatia Serban Tiganas, presedintele OAR si fondatorul biroului de arhitectura Dico si Tiganas, proiectantul Cluj Arena.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie