Obligatia angajatorilor de a comunica agentiilor pentru ocuparea fortei de munca locurile de munca vacante din unitate

 

În afara de faptul ca formalitatile pentru angajarea unui salariat în societate au fost mult modificate si îngreunate în ultimii ani, printre procedurile de îndeplinit de catre angajator, înainte de a semna propriu-zis contractul individual de munca cu noul locuri-munca-adrian-cojocarusalariat, se numara si informarea agentiei pentru ocuparea fortei de munca din raza teritoriala în care angajatorul îsi are sediul cu privire la locul/locurile de munca vacante în unitate.

Prevederile legislative în aceasta directie se gasesc în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si în normele pentru aplicarea legii.

Termenul de declarare a locurilor de munca vacante

În conformitate cu prevederile art. 10 din legea mai sus mentionata, angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, în a caror raza îsi au sediul, toate locurile de munca vacante, în termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea acestora.

Prin locuri de munca vacante se face referire la locurile de munca devenite disponibile ca urmare a încetarii contractului individual de munca cu salariatul care ocupa postul în cauza, dar, în acelasi timp, se face referire si la locurile de munca nou-create în organigrama.

Modalitati de declarare a locurilor de munca vacante

Comunicarea de catre angajator catre agentia pentru ocuparea fortei de munca (sau catre cea judeteana sau a Bucurestiului) se face:

– pe suport de hârtie;
– în format electronic, pe suport magnetic sau e-mail.

Cea de-a doua forma de declarare, în special cea pe e-mail, este o modalitate eficienta pentru angajatori, în ideea în care acestia au posibilitatea sa nu se mai deplaseze fizic la agentia pentru ocuparea fortei de munca, ci sa trimita evidenta locurilor de munca pe e-mail.

În schimb, este recomandat ca prima data când se face înstiintarea sa se faca personal, pentru obtinerea adresei de e-mail corespunzatoare pentru trimiterea ulterioara pe e-mail. Fiecare agentie pentru ocuparea fortei de munca are un e-mail distinct. De exemplu, fiecare sector din Bucuresti are câte o adresa de e-mail pentru înstiintarea vancatarii posturilor în unitate.

Citeste articolul integral pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie