Diferenta dintre evaziune fiscala si optimizare fiscala

 

In timp ce evaziunea fiscala este un fenomen ilegal, care presupune sustragerea de la plata unor impozite si taxe, optimizarea fiscala este exact opusul si vizeaza folosirea unor metode legale pentru a achita cat mai putine dari catre stat si de o valoare cat mai mica.

evaziune fiscalaEvaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili.

Optimizarea fiscala se defineste ca tehnica prin care contribuabilul procedeaza la o alegere intre diferite solutii oferite de legislatia fiscala in sensul cel mai favorabil intereselor proprii. Este vorba despre un fapt permis, situat in afara ilicitului penal sau contraventional, chiar daca tinde spre limita legalitatii.

Am optat pentru reproducerea definitiilor acestor termeni deoarece vrem sa existe o claritate cu privire la cele doua notiuni, pentru a nu exista vreun dubiu.

Diferenta dintre cele doua notiuni este foarte clara: daca evaziunea fiscala este un fenomen ilegal (sustragerea prin orice mijloace), optimizarea este opusul: folosirea de metode legale pentru a plati cat mai putine taxe si impozite (“este vorba despre un fapt permis, situat in afara ilicitului penal sau contraventional”).

Cu toate acestea, in mod repetat, am primit comentarii, emailuri si mesaje pe retelele de Social Media, in care cititorii ne aratau perceptia lor despre optimizarea fiscala: este o metoda care poate sa te aduca in conflict cu statul.

Am incercat sa cautam explicatia. Am gasit-o chiar in definitiile de mai sus:

  • in definitia evaziunii fiscale nu se foloseste explicit termenul “metode ilegale”;
  • in definitia optimizarii fiscale se spune despre ea ca “tinde spre limita legalitatii”.

Cred ca acest echivoc in definitiile de mai sus este voit, tocmai pentru a descuraja procedeele de optimizare si planificare fiscala. Tonul echivoc nu este adresat specialistilor, care stiu cu exactitate ca optimizarea fiscala este legala si se poate demonstra acest lucru pentru ca foloseste metode exclusiv legale.
Aceasta metoda de descurajare este utilizata pentru cititorul neavizat care incearca sa se documenteze.

Cred ca e momentul ca aceasta perceptie sa fie schimbata prin explicarea exacta a termenilor. Suntem convinsi ca acest lucru nu se poate face “peste noapte”, dar este necesar pentru ca publicul larg sa aiba intelegerea clara asupra fenomenului.

In plus, este o greseala in a incerca metode ilegale, care te expun la probleme judiciare, inclusiv privarea de libertate, cand ai la dispozitie metode legale de optimizare fiscala prin care poti sa platesti la minim taxe si impozite.

Orice activitate comerciala are ca principal scop realizarea unui profit de catre o societate comerciala. Insa asa cum este bine stiut de cei care sunt implicati intr-o astfel de activitate, in ultimii ani, din cauza numeroaselor ajustari aduse Codului fiscal si a celorlalte legi care reglementeaza activitatile comerciale, de cele mai multe ori pana la 80% din profitul realizat ajunge sa fie folosit doar pentru acoperirea stricta a cheltuielilor cu activitatea, plata impozitelor la bugetul de stat, plata impozitelor la bugetul local, ITM, asigurari sociale si de somaj, etc.

Astfel a reiesit ca fiind necesara aparitia unor modalitati de optimizare a fiscalitatii, una dintre aceste metode fiind aceea de infiintare a unei societati intr-o jurisdictie offshore sau onshore cu un climat fiscal favorabil. Lupu & Partners, harta.avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie