RIL admis. Drepturile salariale obtinute prin titluri executorii pot fi purtatoare de dobanzi

 

Concluzia apartine Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), care s-a pronuntat în recursul în interesul legii pentru uniformizarea practicii instantelor de judecata.

Dobanda 1Obiectul recursului în interesul legii l-a constituit interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1082 si art. 1088 din Codul civil din 1864, respectiv art. 1531 alin. (1), alin. (2) teza I si art. 1535 alin. (1) din Codul civil din 2009, cu referire la acordarea daunelor-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata esalonata a sumelor prevazute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în conditiile art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011.

Scopul urmarit a fost acela de a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii în sensul ca, în interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1082 si 1088 din Codul civil din 1864, respectiv art. 1531 alin. (1), alin. (2) teza I si art. 1535 alin. (1) din Codul civil din 2009, nu pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale penalizatoare, pentru plata esalonata a sumelor prevazute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în conditiile art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, întrucât, pe de o parte, pentru trecut, executarea partiala, potrivit transelor de esalonare, nu reprezinta un fapt ilicit, iar, pe de alta parte, pentru viitor, obligatiile de plata nu sunt ajunse la scadenta, ca efect al moratoriului legal instituit prin actul normativ special.

Reprezentantul procurorului general a aratat ca, în cazul dat, în litigiile dintre persoanele fizice, în calitate de creditori, si institutiile publice, în calitate de debitori, se ridica problema raspunderii civile delictuale, iar nu a raspunderii civile contractuale. De asemenea, potrivit moratoriului legal instituit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, în perioada respectiva dobânda nu curge, fiind amânata scadenta titlului executoriu.

Prin recursul în interesul legii s-a aratat ca în practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la problema de drept ce formeaza obiectul judecatii.

Într-o prima orientare jurisprudentiala se considera ca reclamantii sunt îndreptatiti la acordarea de daune-interese pentru repararea prejudiciului suferit prin executarea cu întârziere a creantelor rezultate din hotarârile judecatoresti executorii, iar aceste daune moratorii constau în dobânda legala, ce se cuvine fara ca titularul creantei sa fie tinut a face dovada vreunui prejudiciu, conditii rezultate din interpretarea art. 1082 si 1088 din Codul civil din 1864.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie