De ce se amana la nesfarsit lansarea licitatiei internationale a pachetului de 27% din actiunie Rompetrol Rafinare Constanta?

 

Lansarea licitatiei internationale prin care statul român ar urma sa primeasca cel putin 200 de milioane de dolari din vânzarea unui pachet de 27% din actiunie Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) este amânata la nesfârsit pentru ca Ministerul Finantelor nu a reusit nici pâna acum sa aprobe bugetul de privatizare al Departamentului pentru Energie.

rafinarie rompetrol“Vom lansa licitatia imediat ce se va aproba bugetul de privatizare al Departamentului pentru Energie. În lipsa lui, nu putem lua consultantul, or e nevoie de un consultant juridic si de un evaluator care sa stabileasca un pret de piata. Noi suntem gata cu bugetul înca din februarie” a declarat pentru economica Gabriel Dumitrascu, seful directiei de privatizari din cadrul Departamentului pentru Energie.

Daca pâna acum a tot avansat termene, oficialul de la Energie se abtine sa mai anunte ceva. “Am sperat la 1 martie, apoi 1 aprilie. Nu mai pot sa ma hazardez în ceea ce nu tine de noi” a explicat Dumitrascu.

Vânzarea pachetului de 26,69% din actiunile companiei care administreaza Petromidia, cea mai mare rafinarie din România, a fost convenita printr-un memorandum pe care statul român l-a agreat cu The Rompetrol Group, entitate care controleaza RRC si care este detinuta în totalitate de grupul kazah KazMunayGaz. Hotarârea de Guvern prin care a fost aprobat memorandumul a fost publicata în Monitorul Oficial înca din luna ianuarie, documentul are avizul Concurentei dar oficialii români au stabilit ca pachetul de actiuni trebue sa faca obiectul unei licitatii internationale, pentru a se respecta cerintele legislatiei europene. Este totusi putin probabil ca altcineva va oferi mai mult decât cele 200 de milioane de dolari puse de kazahi pe masa pentru o rafinarie care, chiar daca operational este pe plus, continua sa genereze pierderi nete.

Problema licitatiei este complicata si de schimbarile de ordin administrativ în materie de administrare a privatizarilor din sectorul energetic. La data publicarii actului normativ în Monitorul Oficial de privatizari se ocupa OPSPI (Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie), aflat în subrordinea Departamentului pentru Energie, institutie care se afla, la rândul ei, în subordinea Ministerului Economiei. Ulterior însa, a fost înfiintat Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, institusie aflata în subordinea Ministerului Economiei si în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea OPSPI si preluarea atributiilor Departamentului pentru Energie în domeniul privatizarii. economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie