Dezacorduri privind colaborarea in domeniul reglementarilor serviciilor financiare intre UE si SUA

 

Uniunea Europeana a avertizat ca va exclude bancile, fondurile de hedging, asiguratorii si alte companii financiare dintr-un acord comercial negociat cu Statele Unite, din cauza dezacordurilor privind colaborarea în domeniul reglementarilor serviciilor financiare, relateaza Financial Times.

UE si SUAAutoritatile de la Bruxelles si Washington discuta termenii unui pact care ar putea fi cel mai amplu acord comercial regional din lume, care sa acopere aproape jumatate din productia economica mondiala si o treime din comertul mondial.

Multe dintre tarifele comerciale transatlantice se afla deja la un nivel scazut, astfel ca cel mai important obiectiv aflat în discutie este reducerea reglementarilor si altor bariere non-tarifare din comertul UE-SUA.

Spre nemultumirea UE si a unei mari parti din sectorul financiar american si european, administratia presedintelui Obama vrea sa excluda din acord reglementarile referitoare la serviciile financiare.

Oficialii de la Washington sustin ca includerea acestor reglementari ar submina regulile mai stricte introduse dupa criza din 2008 si ca orice cooperare transatlantica referitoare la serviciile financiare ar fi mai bine tratata într-un cadru separat.

În încercarea de crestere a presiuni asupra Statelor Unite, Comisia Europeana a propus statelor membre ca, pâna când partea americana se va angaja în discutiile privind cooperarea în domeniul reglementarilor, UE nu ar trebui sa negocieze accesul pe piata serviciilor financiare.

Potrivit ofertei UE aflata în faza de proiect, care include propunerile europene pentru sectoare de la arhitectua si constructii la IT si servicii educationale, Comisia vrea excluderea a tot ceea ce are legatura cu companiile de servicii financiare, pâna când Statele Unite se razgândesc în privinta reglementarilor sectorului financiar.

Pozitia CE a fost confirmata de doi oficiali ai institutiei.

John Clancy, purtatorul de cuvânt al Comisiei în domeniul comertului, a refuzat sa comenteze despre proiectul de document, ca si oficialii americani implicati în discutii.

„Vom analiza oferta UE atunci când o vom primi si o vom compara cu oferta SUA”, a declarat Michael Punke, adjunctul negociatorului american în discutiile comerciale cu UE.

Un schimb separat de oferte referitoare la tarifele comerciale, care a avut loc între SUA si UE în acest an, a fost afectat de acuzatii venite din ambele parti, potrivit carora propunerile nu se ridica la nivelul ambitiilor avute de pactul comercial transatlantic, lansat cu mare fast în urma cu un an.

Statele Unite au prezentat luna trecuta, la Washington, o oferta în domeniul serviciilor, iar UE urmeaza sa vina cu propuneri la urmatoarea runda de negocieri de la Bruxellel, în luna iulie.

Ambele parti urmeaza sa înainteze oferte privind achizitiile publice, un domeniu sensibil, pâna în septembrie.

Michel Barnier, comisarul UE pentru piata interna, a afirmant vineri, într-un discurs la Washington, ca un pactul comercial care sa includa serviciile financiare este vital pentru asigurarea stabilitatii financiare globale.

Asociatia pentru industria instrumentelor financiare si a pietelor financiare, care reprezinta cele mai mari banci si investitorii institutionali din SUA, precum si Asociatia Pietelor Financiare din Europa au afirmat într-un comunicat ca este imperios necesara includerea coordonarii reglementarilor serviciilor financiare în acordul comercial transatlantic. Anca Dumitrescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie