Autoritatea Bancara Europeana inaspreste reglementarile legate de bonusurile bancherilor

 

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) va înaspri reglementarile legate de bonusurile bancherilor, dupa ce un studiu a aratat diferente semnificative în modul de aplicare a directivei în cele 28 de state membre ale UE si modul în care bancile evita limita impusa câstigurilor din sectorul financiar, transmite Reuters.

Calculator si baniEBA ar putea include o supervizare mai strânsa a bancilor si ar putea solicita mai multe detalii privind modul de aplicare a reglementarilor.

Câstigurile mari din sectorul financiar, platite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezinta un subiect exploziv în Europa, fiind acuzate ca încurajeaza asumarea de riscuri mari pe termen scurt si, de asemenea, ca sunt disproportionat de mari în contextul actual de austeritate.

Actualele reglementari din UE prevad ca 40 – 60% din bonus trebuie platit esalonat în termen de 3-5 ani, cu posibilitatea ca bancherii sa poata fi obligati sa dea banii înapoi daca sunt descoperite ulterior nereguli.

Autoritatea Bancara Europeana, care este responsabila pentru implementarea reglementarilor legate de bonusuri, propusese o limita de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent daca bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile sa nu poata depasi salariul fix. Cel putin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau sa fie afectati de noile limite.

Studiul publicat vineri de EBA arata ca, în 2012, bancherii au primit în medie bonusuri de 187.441 de euro (255.200 dolari) si salariul de baza de 172.379 de euro, în total 359.820 euro. Un numar de 2.714 bancheri din Marea Britanie au câstigat un milion de euro, mai multi decât în toate celelalte tari din Uniunea Europeana la un loc, arata studiul publicat de Autoritatea Bancara Europeana.

Datele reflecta pozitia dominanta a Londrei ca centru financiar al Europei si, totodata, ca centru major de operatiuni pentru bancile din SUA, Elvetia si alte tari din afara UE.

‘În prezent, EBA analizeaza practicile bancilor si va stabili un set de criterii pentru a aloca corect aceste elemente la alte variabile sau la remuneratia fixa, astfel încât sa se asigure ca aceste practici nu vor duce la sustragerea de la reglementarile legate de bonusurile bancherilor’, se arata în comunicatul EBA.

Recent, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a avertizat ca plafonul stabilit de Uniunea Europeana pentru bonusuri se va dovedi ineficient în reducerea câstigurilor din industria bancara.

Câstigurile din sectorul bancar nu vor scadea ca urmare a stabilirii, de catre Uniunea Europeana, a unui plafon pentru bonusuri, sustine agentia de evaluare financiara.

Limita stabilita de Uniunea Europeana pentru bonusuri este putin probabil sa modifice semnificativ structura costurilor de tranzactionare ale bancilor europene, în schimb, realinierea afacerilor lor cu schimbarile anuntate de autoritatile de reglementare si perspectivele privind veniturile vor fi factorii cheie în stabilirea costurilor, se arata în raport.

Uniunea Europeana vrea sa limiteze platile excesive si a cerut ca, din 2014, bonusurile sa nu poata depasi salariul anual, însa ar putea fi dublul salariului anual daca actionarii îsi dau acordul. capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie