Turismul medical ar putea aduce Romaniei aproape jumatate de miliard de euro anual

 

Poate primi România aproape jumatate de miliard de euro anual din turismul medical? Cu investitii în infrastructura sanitara si de transport, lucrurile s-ar putea schimba chiar de anul viitor.

Turism medicalÎntre sapte si noua milioane de persoane fac turism în scopuri medicale, la nivel mondial. O piata a carei valoare depaseste 35 miliarde de euro. Asa arata statisticile. Iar cele mai solicitate interventii sunt cele stomatologice. Între tarile care au dezvoltat acest segment se afla si România. Si, chiar daca veniturile generate aici sunt la un nivel mult mai scazut, potentialul este urias: cu cele mai mici costuri din Uniunea Europeana la serviciile medicale, piata locala a turismului medical ar putea depasi 400 milioane de euro în 2015, dublu fata de nivelul la care se afla acum. Lucru foarte posibil dupa aplicarea Directivei Europene nr. 24/2011, care stipuleaza liberul acces la tratament în spatiul comunitar pentru toti cetatenii UE. Singura problema care ar putea frâna aceasta dezvoltare este legata de infrastructura sanitara si de transport, insuficient modernizate.

Chiar si asa, peste 70.000 de pacienti din strainatate s-au tratat în România anul trecut si în primele cinci luni ale acestui an, strainii beneficiind de tratamente mai ieftine cu pâna la 50% decât în tarile lor de origine. Tocmai acesta este principalul motiv pentru care piata turismului medical din România este atât de dinamica si creste cu peste 30% pe an. Practic, din cei aproximativ doua milioane de turisti care viziteaza România anual, circa 2%-3% vin pentru a beneficia de servicii medicale. „Fenomenul acesta de turism medical devine tot mai cunoscut. tarile de unde vin majoritatea pacientilor sunt Italia, Spania, Anglia, dar avem pacienti si din Canada sau chiar Israel. Tratam în special adulti, iar cele mai cautate interventii sunt implantologia dentara, tratamentele de reconstructie dentara, lucrarile protetice si de estetica dentara“, spune Dr. Ion Melnic, coordonator Clinica Dr. Melnic. Potrivit acestuia, raportul calitate-pret este vizibil în favoarea României, în contextul în care pentru aceleasi tratamente stomatologice si la aceeasi calitate ca în tarile vestice, pacientii ajung sa economiseasca pâna la 60%-70%.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie