Electrica a facturat dublu certificatele verzi. Consumatorii vor fi despagubiti

 

Compania de stat Electrica a încasat suplimentar de la clienti aproximativ 50 milioane de lei ca urmare a faptului ca a facturat de doua ori costul cu certificate le verzi si se asteapta ca ANRE sa scada începând cu 1 iulie tarifele de furnizare pentru ca toti consumatorii sa fie despagubiti.

ElectricaCostul cu certificatele verzi se factureaza, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezinta o forma de ajutor de stat pentru producatorii de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, pe care Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE) îi obliga sa le cumpere. Furnizorii de energie transfera apoi costul cu certificatele verzi catre clientii lor, care în final sunt cei care platesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi.

România spijinia energia regenerabila pentru ca si-a asumat acest lucru fata de Comisia Europeana. Potrivit acestui angajament, fiecare tara membra a Uniunii Europene trebuie sa atinga anual o anumita cota de energie din surse regenerabile în consumul total.

Chiar daca din septembrie 2012 costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuia mentionate separat pe facturi, ANRE nu a redus corespunzator tariful reglementat de furnizare a electricitatii. Tariful reglementat de furnizare a energiei trebuia redus tocmai pentru a nu aparea situatia de facturare dubla.

Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat sa factureze costul cu certificatele verzi de doua ori, odata prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE si a doua oara prin facturarea separata a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013.

Ca urmare a dublei facturari a acestor costuri, Electrica a încasat cu aproximativ 50 milioane de lei mai mult de la clientii sai decât trebuia.

„ANRE a decis ca aceste venituri suplimentare sa fie returnate consumatorilor prin reducerea tarifelor de furnizare, de-a lungul timpului. Conducerea (Electrica – n.r.) considera ca suma suplimentara
încasata si respectiv, expunerea totala, este de aproximativ 50 milioane lei”, se arata în prospectul ofertei publice initiale pentru listare la bursa a Electrica.

Oferta publica initiala prin care Electrica scoate la vânzare pe bursa 51% din actiuni începe la preturi cuprinse între 11 lei/titlu si 13,5 lei/titlu, compania vizând sa atraga minim 435 milioane euro.

Fara a fi luate în calcul eventualele discounturi care ar putea fi acordate micilor investitori, valoarea ofertei este cuprinsa între aproximativ 1,949 miliarde lei (443,3 milioane euro) si 2,392 miliarde lei (544,1 milioane euro).

În iulie 2013, conform tarifelor aprobate de ANRE, pretul fara valoarea certificatelor verzi la care Electrica furnizeaza energie catre consumatorii casnici pe piata reglementata a scazut cu 1,3%.

„Conducerea (Electrica – n.r.) considera ca aceasta reducere a tarifelor la nivel de industrie în perioada reglementata iulie 2013- iulie 2014 a determinat economii la nivelul consumatorilor Electrica Furnizare de aproximativ 20 milioane de lei”, potrivit prospectului.

ANRE arata marti ca toti furnizorii de electricitate au interpretat eronat legislatia privind aplicarea tarifelor, astfel ca ANRE a decis regularizarea preturilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie