Medierea – Metoda amiabila de solutionare a conflictelor

 

Factorii care determina conflictul ori provoaca stari conflictuale sunt nenumarati si de diverse tipuri. In orice relatie trebuie sa existe un conflict. Nu exista relatie fara conflict, ar fi o relatie ideala si nu este cazul relatiilor umane, cel putin nu in aceasta lume repede trecatoare.

mediere-avantajaeFactorii conflictogeni sunt factorii care ataca relatia dintre doua sau mai multe persoane. Desi intre si la acestea intervine o stare de disconfort datorita energiei negative adusa de prezenta si intensitatea diferendului, problema nu este la ei, ci problema este la relatia dintre ei. Relatia dintre ei estea cea care este supusa provocarii, relatia dintre ei este cea care are o problema, si nu ei insisi.

Medierea ca metoda amiabila de solutionare a conflictelor priveste din acest unghi de vedere – din unghiul relational al disputei. Orice conflict este o “boala” a relatiei care poate fi tratat cu succes prin dialog si negocierea unei solutii propice la situatie.

Chiar si fara un mediator profesionist, este de preferat ca atunci cand suntem in conflict sa nu privim partea cu care avem o disputa cu adversitate. Privindu-o cu adversitate se prea poate ca toata energia din conflict sa se centreze pe persoana cu care suntem in conflict, si de la o persoana cu care am fost in cele mai bune relatii sa ne transpara in urma conflictului o persoana din ce in ce mai adversa, mai rea, mai razbunatoare, mai rauvoitoare. Este clar ca este doar un punct de vedere subiectiv, indus de conflict, perceput temporar de noi, devreme ce o persoana nu se poate schimba atat de radical in cateva zile ori ore, de cand a inceput conflictul, si mai ales o persoana cunoscuta atat de bine cat este (sau ar trebui sa fie) partenerul. E vorba de modul cum o privim in urma conflictului. Acea energie negativa a conflictului se muta de pe situatie-relatie pe persoana, si astfel conflictul genereaza din ce in ce mai multe stari de conflict persoanelor, unul dintrre efecte fiind ruperea relatiei si la nivel de dialog sub orice forma.

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie