Tribunalul Ilfov a respins cererea de intrerupere a pedepsei din motive medicale formulata de Jean Padureanu

 

Tribunalul Ilfov a respins, joi, cererea lui Jean Padureanu de întrerupere, din motive medicale, a executarii pedepsei de trei ani si patru luni de închisoare primite de fostul presedinte al Gloriei Bistrita în dosarul transferurilor de jucatori, decizia nefiind definitiva.

Jean PadureanuInstanta a dispus, dupa ce a analizat expertiza medicala efectuata de Institutul National de Medicina Legala, ca nu este necesara întreruperea executarii pedepsei lui Jean Padureanu, întrucât bolile de care acesta sufera pot fi supravegheate si tratate si în reteaua penitenciara.

Decizia Tribunalului Ilfov nu este definitiva, aceasta putând fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul lui Jean Padureanu a depus în 19 martie, la Tribunalul Ilfov, cererea de întrerupere a executarii pedepsei de trei ani si patru luni de închisoare primite de fostul presedinte al Gloriei Bistrita, în dosarul transferurilor de jucatori.

În 20 martie, instanta a stabilit ca Tribunalul Ilfov este competent sa solutioneze cererea lui Jean Padureanu si a dispus efectuarea unei expertize medico-legale, de catre Institutul National de Medicina Legala (INML).

La termenul din 27 martie, avocatul lui Jean Padureanu, Ion Cazacu, a depus la instanta documentele medicale din care ar rezulta ca Jean Padureanu a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în forma avansata si dementa mixta. Cazacu arata ca, din cauza bolii de care sufera, Padureanu „uita lucruri elementare, cum ar fi sa cumpere alimente din curtea penitenciarului”.

În acest context, avocatul a cerut instantei ca, prin expertiza medico-legala ce va fi facuta de Institutul National de Medicina Legala în cazul clientului sau sa se stabileasca daca acesta are nevoie de un însotitor. Cazacu a mai spus atunci ca este necesar sa se stabileasca si daca exista în sistemul penitenciar medicamentele necesare pentru tratamentul lui Jean Padureanu.

Instanta a stabilit ca obiectivele expertizei sa fie starea de sanatate a lui Jean Padureanu, daca exista tratament si daca poate fi administrat permanent în sistemul penitenciar sau în reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii, sub paza permanenta, si daca s-ar afla în imposibilitatea executarii imediate a pedepsei în sistemul penitenciar.

Potrivit noului Cod de procedura penala, executarea pedepsei închisorii sau a detentiunii pe viata poate fi întrerupta daca se constata, pe baza unei expertize medico-legale, ca persoana condamnata sufera de o boala care nu poate fi tratata în reteaua sanitara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor si care face imposibila executarea imediata a pedepsei, daca specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reteaua sanitara a Ministerului Sanatatii si daca instanta apreciaza ca amânarea executarii si lasarea în libertate nu prezinta un pericol pentru ordinea publica. În aceasta situatie, executarea pedepsei se amâna pentru o durata determinata. Cererea poate fi facuta, în acest caz, de procuror, de persoana condamnata sau de administratia penitenciarului.

Instanta competenta sa dispuna asupra întreruperii executarii pedepsei este cea în a carei circumscriptie se afla locul de detinere, corespunzatoare în grad instantei de executare. Hotarârea prin care instanta se pronunta asupra cererii de întrerupere a executarii pedepsei poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, în termen de trei zile de la comunicare, conform noului Cod de procedura penala. Otilia Ciocan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie