Prevederile legii privind tarifele de electricitate au fost interpretate eronat de furnizori

 

Toti furnizorii de energie electrica, inclusiv Enel, au interpretat eronat legislatia privind aplicarea tarifelor, astfel ca Autoritatea Nationala de Reglementare în Energie (ANRE) a decis regularizarea preturilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%.

ANRE„În urma actiunilor de control, pe care le desfasoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronata a unor prevederi privind aplicarea preturilor si tarifelor, si, în baza competentelor sale de reglementare si calculelor efectuate în conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, aprobata prin ordinul ANRE 30/2012, a luat masura regularizarii, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementata a energiei electrice pentru perioada 26 iulie-31 decembrie 2012, prin micsorarea pretului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, facând, astfel, posibila recuperarea sumelor facturate suplimentar”, potrivit unui comunicat al Autoritatii.

Saptamâna trecuta, ANRE arata ca tarifele pe care le-a aprobat pentru compania Enel respecta principiile prevazute de legislatie, sunt tehnic si legal argumentate, profesionist întocmite si nu favorizeaza niciun operator, potrivit institutiei.

ANRE arata, în urma cu o saptamâna, ca anul trecut Directia Generala Control a institutiei a efectuat 1.267 de controale, inclusiv la Enel, în urma carora au fost întocmite 386 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, fiind aplicate amenzi în cuantum total de 7,42 milioane de lei.

Procurorii anticoruptie i-au retinut joia trecuta pe vicepresedintele ANRE, Claudiu Dumbraveanu, si pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzati de luare de mita, alaturi de Florin Gugu, director în Enel, pentru dare de mita.

În ordonanta de retinere se arata ca, în cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, în cursul anului 2013, Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la Gugu, în baza unei întelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al carei asociat este Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a doua contracte de executie lucrari în valoare totala de 407.199 lei, în schimbul îndeplinirii, de catre Dumbraveanu a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, în virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor Enel, si anume: micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si informarea Enel despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era în programul anual de control.

Tribunalul Bucuresti a respins sâmbata propunerea de arestare preventiva înaintata de procurorii DNA pentru vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru.

Enel România, din grupul italian de utilitati Enel, cuprinde mai multe firme cu activitati de productie, distributie si furnizare a energiei.

Enel a cumparat de la stat, în 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea. În 2008, compania a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul. Carol Dan, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie