Presedintele ARB, Radu Ghetea: Curatarea bilanturilor de creditele neperformante este un rau necesar

 

Bancherii nu sunt „entuziasmati” ca trebuie sa provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile si cele aferente firmelor intrate in insolventa pentru a le scoate din bilant, spune presedintele ARB, Radu Ghetea, care apreciaza ca este un „rau necesar”.

Radu Ghetea„Noi, bancherii, am solicitat Bancii Nationale curatarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discutia ca ar trebui scoase din bilant creditele provizionate în totalitate a plecat de la ARB în urma cu un an jumate. În ultima perioada BNR a adoptat o norma prin care putem sa scoatem din bilanturi creditele neperformate provizionate în totalitate si aditional a venit cu doua recomandari: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile si pentru care n-au început procedurile judiciare de executare silita si a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clientilor care au intrat în insolventa”, a declarat marti presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la conferinta ZF Bankers Summit’14.

El a aratat ca, în conditiile celor doua recomandari, provizioanele înseamna cheltuieli mari si o reducere a profitabilitatii sau chiar intrarea pe pierdere în cazul unor banci, lucru pentru care bancherii nu sunt „încântati”.

„Trebuie sa privim spre viitor, curatarea bilanturilor e un lucru necesar, poti sa îmbunatatesti indicatorii de prudentialitate si poti sa te lansezi în creditare mai bine. Deci nu pot sa spun ca exista un entuziasm ca trebuie sa facem acest lucru, dar în opinia mea ca presedinte de banca (al CEC Bank – n.r.) cred ca este un lucru necesar, trebuie sa-l facem”, a spus Ghetea.

În ceea ce priveste CEC Bank, creditele neperformante provizionate integral se ridica la circa 80 milioane de lei, iar la nivelul sistemului bancar ajung la 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro).

Procesul de provizionare pentru creditele cu restante mai mari de 360 de zile, care cumuleaza 3,8 miliarde lei la nivel de sistem bancar, trebuie încheiat pâna la sfârsitul lunii iunie, iar pentru firmele intrate în insolventa pâna la finele lui septembrie.

Presedintele ARB considera ca este mai bine ca bancile sa vânda portofoliile de garantii aferente creditelor neperformante unei firme specializate si sa se concentreze pe activitatea de vânzarea de credite.

„Cred ca bancile ar trebui sa ramâna în zona vânzarii de credite, nu a recuperarii de creante. Scoaterea în afara bilanturilor si vânzarea la pachet a garantiilor este de dorit. Daca dai la o firma care are în obiectul de activitate vânzarea de active, stie mai bine care este piata, trendul, cât sa mai tina niste active pâna le vinde, au oameni specializati, asadar bancile ar trebui sa vânda en-gros catre companiile care au obiect de activitate acest lucru”, a afirmat Ghetea.

În ceea ce priveste provizionarea creditelor neperformante aferente companiilor intrate în insolventa, bancherii discuta cu reprezentantii BNR posibilitatea de a aplica un procent de provizionare diferentiat în functie de durata insolventei, având în vedere ca recuperarea pe acest segment este de sub 10%.

Raluca Ghinea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie