Legea educatiei nationale ar putea fi completata cu noi reguli care se vor aplica unei anumite categorii de elevi
Legea educatiei nationale ar putea fi completata cu noi reguli care se vor aplica unei anumite categorii de elevi, se arata intr-un proiect de act normativ, aprobat recent de Camera Deputatilor. Potrivit documentului, elevii vor fi suspusi unor teste de evaluare si, in anumite conditii, ar putea fi scutiti de notarea la unele discipline.
Camera Deputatilor a aprobat recent un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale, care urmeaza sa reglementeze invatamantul pentru persoanele cu tulburari de invatare.
Initiatorii proiectului de lege sustin ca elevii cu tulburari de invatare nu trebuie confundati cu persoanele cu cerinte educationale speciale sau alte tipuri de cerinte educationale, pentru care exista prevederi speciale in Legea educatiei nationale. Acestia au detaliat ca cele mai cunoscute tulburari de invatare sunt tulburarile de citire (dislexia), tulburarile de scriere (disgrafia) si tulburarile de calcul (discalculia), se mentioneaza in expunerea de motive a proiectului de act normativ.
“Tulburarea de invatare poate aparea la orice nivel de inteligenta, chiar si la un nivel de inteligenta superioara. Nu se explica prin lipsa exersarii, lipsa motivarii, factori emotionali sau slaba pregatire a profesorilor. Nu depinde de nivelul socio-cultural al familiilor, avand la baza o disfunctie neurologica, care poate fi influentata si de factorul ereditar”, se arata in acelasi document.
Avand in vedere aceste aspecte, invatamantul pentru persoanele cu tulburari de invatare urmeaza sa fie reglementat prin introducerea unei noi sectiuni in legea educatiei nationale.
Potrivit dispozitiilor aprobate de Camera Deputatilor si trimise Senatului pentru votul final, invatamantul pentru persoanele cu tulburari de invatare nu se incadreaza in categoria invatamantului special, iar pentru persoanele cu tulburari de invatare se respecta acelasi regim si curriculum precum in invatamantul preuniversitar general.
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!