Operatiunile de reorganizare ar putea fi contabilizate dupa noi reguli
Operatiunile de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul firmelor ar putea fi reflectate in contabilitate pe baza unor noi reglementari. Mai exact, Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin care cuprinde reguli de contabilizare a operatiunilor de reorganizare, ce corespund legislatiei in vigoare.
Operatiunile de fuziune, divizare, lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor sunt reglementate de Legea nr. 31/1990 privind societatile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, regulile referitoare la contabilizarea acestor operatiuni sunt cuprinse in Legea contabilitatii nr. 82/1991 si in Ordinul MFP nr. 1.376/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora.
De la emiterea acestor acte normative si pana in prezent, cadrul juridic, contabil si fiscal privind operatiunile de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor au suferit mai multe modificari.
Avand in vedere acest lucru, Ministerul Finantelor a lansat recent in dezbatere publica un proiect de ordin care sa corespunda legislatiei in vigoare. Este vorba despre proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor, precum si de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor.
Documentul, prin care urmeaza sa fie abrogat Ordinul MFP nr. 1.376/2004, cuprinde numai reguli legate de modul de contabilizare a operatiunilor de fuziune, divizare, lichidare a societatilor, de retragere sau excludere a unor asociati din cadrul societatilor, nu si prevederi de natura fiscala.
Astfel, dispozitiile propuse de Finante stabilesc etapele care vor trebui urmate pentru realizarea, din punct de vedere contabil, a diferitelor operatiuni de reorganizare. Printre acestea se numara inventarierea si evaluarea elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale societatilor care se reorganizeaza si contabilizarea operatiunilor respective.
In plus, reglementarile citate fac referire si la doua categorii de situatii financiare care vor trebui intocmite la realizarea operatiunilor de reorganizare, respectiv cele cu scop special si cele care nu se auditeaza.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!