Impozitarea veniturilor din arenda. Noi reguli valabile din 2014

 

De anul acesta, arendasii trebuie sa calculeze si retina atât impozitul pe venit de 16%, cât si contributia de sanatate de 5,5% la fiecare plata a arendei catre proprietarii de terenuri.

teren-agricolNoi reguli privind impozitarea veniturilor din arenda se aplica începând din acest an. Arendasul este cel care are obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze banii la buget, pâna pe 25 ale lunii urmatoare celei în care plateste arenda proprietarului. Doua prevederi esentiale au modificat impozitarea arendei în 2014. Prima dintre acestea vizeaza rolul arendasului care preia integral sarcina administrativa în relatia cu statul. Cea de-a doua schimbare vizeaza abordarea tratamentului arendei care, de anul acesta, este încadrata la „cedarea folosintei bunurilor”, conform Codului fiscal. Prin urmare, contributia de sanatate (CASS) de 5,5% trebuie platita din 2014 si pentru aceste venituri, iar în cazul în care arendatorul are venituri si din alte surse, cum ar fi salarii, pensii, indemnizatii de somaj, profesii libere, contributia se aplica la toata suma.

Calculul impozitelor

Impozitul calculat si virat la buget de arendas este final, astfel ca proprietarul nu mai are niciun fel de obligatii. Impozitul se calculeaza asupra venitului net din arenda, care rezulta prin scaderea unei cote forfetare de cheltuieli de 25% din venitul brut. Arendasul nu trebuie sa justifice cu documente cheltuielile pentru aplicarea cotei forfetare. Venitul brut este stabilit pe baza raportului juridic, respectiv a contractului încheiat între parti si este suma totala sau echivalentul în lei al veniturilor în natura. Daca arenda este în natura, evaluarea în lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarâri ale consiliilor judetene. Contributia de sanatate se calculeaza asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 25% si nu poate fi mai mica decât un salariu de baza minim brut pe tara – daca este singurul venit – dar nici mai mare decât cinci salarii medii brute. Salariul mediu brut estimat de Guvern în Legea bugetului este de 2.298 lei, în vreme ce salariul minim a fost stabilit la 850 lei, de la 1 ianuarie, urmând sa creasca la 900 lei de la 1 iulie.

Desi obligatia de plata a contributiei îi revine arendasului, pâna pe 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care au fost platite veniturile, obligatiile anuale de plata sunt decise de autoritatea fiscala prin decizia de impunere.

Contributiile datorate în cursul anului se deduc din veniturile realizate din categoria venituri din arendarea bunurilor agricole, numai de fisc, la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

Odata cu emiterea deciziei finale de impunere, sumele achitate în plus se restituie sau se compenseaza.

Arendasul trebuie sa depuna lunar formularul 112 în care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Care sunt bunurile ce se pot arenda

Terenurile agricole productive – arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile împadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de îmbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare, animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele.

Contractul de arenda

Arendasul trebuie sa depuna un exemplar la consiliul local pentru a fi înregistrat;

Daca bunurile arendate sunt situate în raza teritoriala a mai multor consilii locale, trebuie înregistrat câte un exemplar al contractului la fiecare consiliu local în parte;

Arendatorul are obligatia sa înregistreze contractul, precum si modificarile ulterioare în 15 zile de la încheiere sau modificare, la organul fiscal unde are domiciliul. Diana Zaharia, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie