Romania va introduce in calculul PIB drogurile, prostitutia si traficul cu alcool si tutun

 

România va introduce în calculul Produsului Intern Brut productia, importul si consumul de droguri, prostitutia si traficul cu alcool si tutun începând cu datele aferente anului 2012, care vor fi prezentate în septembrie 2014, având în vedere ca este obligata sa recalculeze PIB-ul potrivit noii metodologii valabila la nivel european, a declarat, joi, seful Directiei de Conturi Nationale din cadrul Institutului National de Statistica, Adriana Ciuchea.

PIB‘Începând cu anul ’95, noi avem incluse în PIB estimari privind ‘economia neobservata’, aceasta reprezentând economia care este legala, dar este desfasurata în conditii ilegale. Pentru ultimii ani, valoarea se situeaza la 22% – 23% din PIB. Începând cu anul 2012, vom include si aceste activitati ilegale. Noi am avut un proiect pe fonduri europene care s-a încheiat la finalul anului trecut, prin care am facut pentru prima data estimari pentru prostitutie, pentru droguri si contrabanda cu alcool si tutun. Înca nu au fost incluse în PIB. În luna septembrie, când vom publica PIB-ul pentru anul 2012, conform noului sistem de conturi 2010, o sa avem si aceste estimari incluse în PIB’, a explicat Adriana Ciuchea.

Referitor la ponderea pe care aceste activitati ar putea sa o aiba în PIB, ea a apreciat ca aceasta nu poate depasi 0,1% – 0,2%.

‘Din estimarile noastre foarte preliminare, toate revizuirile legate de ESA 2010 nu o sa depaseasca 1%. Aici intra si investitiile pentru cercetare si alte activitati. Deci, economia ilegala nu poata sa aiba impact mai mare de 0,1% – 0,2% pe PIB. Este posibil ca ea sa fie mai mare, dar noi trebuie sa o estimam pe baza unei metodologii, a unor informatii care exista si pe care ni le pot furniza diverse agentii care se ocupa cu droguri, politia etc. Evident ca ele se bazeaza, spre exemplu, pe capturi de droguri sau de tigari la granita, dar aceste capturi nu înseamna tot ce trece granita, ci ceea ce au reusit sa prinda. Eu nu am cum sa estimez mai mult decât pe baza acestor informatii’, a explicat reprezentantul INS.

Implementarea noii metodologii de calcul a PIB este obligatorie la nivel european.

‘Statistica ESA 2010 este obligatorie pentru toate tarile din Uniunea Europeana, deci este o obligatie care îi revine Institutului National de Statistica pentru a calcula indicatorii dupa regulile stabilite la nivel european. Deci, toate tarile vor fi obligate sa calculeze dupa aceleasi standarde statistice, pentru a avea comparatie pe indicatorii pe care îi calculam la nivel mondial’, a precizat, la rândul sau, presedintele INS, Tudorel Andrei.

Noua metodologie de calcul a PIB – ESA 2010 – se va aplica mai întâi pentru datele aferente anului 2012, apoi se vor actualiza si datele pentru anii anteriori, pâna în 1995. Pâna în martie 2014, se vor actualiza si datele trimestriale din 1995 pâna în 2012, iar în septembrie 2014 vor fi prezentate datele din trimestrul II pe noua metodologie.

Potrivit EUROSTAT, pentru România este estimata o crestere a PIB cuprinsa între zero si 1% dupa aplicarea noii metodologii de calcul. Cele mai mari cresteri de PIB, în urma aplicarii noii metodologii, sunt estimate pentru Finlanda si Suedia, între patru si cinci puncte procentuale. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie