ANCOM organizeaza licitatie pentru licentele de televiziune digitala

 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) da startul licitatiei pentru licentele de televiziune digitala, iar RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) s-au înscris în prima runda a licitatiei. În ANCOMrundele primare, fiecare participant depune o oferta indicând numarul de licente (multiplexuri) pentru care doreste sa liciteze.
La încheierea fiecarei runde, ANCOM centralizeaza toate ofertele primite, iar daca cererea depaseste numarul de multiplexuri disponibile în cel putin o categorie, se organizeaza noi runde pâna când cererea nu mai depaseste oferta. În prima runda primara, pretul pentru fiecare multiplex va fi egal cu pretul de pornire în licitatie, de 300.000 euro, informeaza Mediafax. Pretul va creste în urmatoarele runde cu un procent prestabilit – între 5% si 20% – numai în cazul multiplexurilor pentru care cererea este mai mare decât oferta.
Licitatia se desfasoara la sediul ANCOM – Directia Regionala Bucuresti, unde fiecare ofertant va dispune de o încapere dotata cu telefon si acces la internet. În locul de desfasurare a licitatiei, accesul este permis numai persoanelor împuternicite sa reprezinte companiile ofertante.
În cadrul licitatiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF si unul în VHF, în standard DVB-T2.
Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
Potrivit strategiei elaborate de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire în receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pâna la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire.
Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5), operatorii vor avea obligatia ca pâna la 1 mai 2017 sa aiba în functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zona de alocare.

Licentele vor fi valabile timp de 10 ani

Toate licentele vor fi acordate pentru o perioada de 10 ani, acestea urmând sa intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câstigatorii vor avea obligatia de a achita taxa de licenta rezultata în urma licitatiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntarii rezultatelor procedurii de selectie.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din România, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investitiilor eficiente în infrastructura si a inovatiei. Adrian Ungureanu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie